Seminar o energetski efikasnoj i pasivnoj gradnji

06.03.2009. | Xella

Na Svetski dan energetske efikasnosti, 5. marta 2009. kompanija „Xella Srbija a.d.“ organizovala je u Sava Centru stručni seminar na temu „Energetska efikasnost u zgradarstvu“, sa domaćim i stručnjacima iz inostranstva na polju primene pasivnih sistema gradnje.

Ovaj seminar je u pravom smislu bio posvećen inicijativi o budućoj uštedi energenata, razmišljanju o budućim generacijama i njihovim potrebama za, danas već prekomerno skupom, a uskoro i energijom nedovoljnom u količinama potrebnim za pokretanje sveta.

Međutim, još jedan ključni pojam pojavljivao se tokom celog seminara – komfor, odn. kvalitet življenja u energetski efikasnim i PassivHaus kućama.

Seminar je organizovan sa ciljem da se široj javnosti, a posebno stručnjacima iz poblasti arhitekture i građevinarstva približe nove mogućnosti zaštite prirodne okoline i uštede energenata/potrošnje u okviru građevinarstva.

Stručnjak iz Austrije, gospodindin Ginter Lang, predsednik Interesne zajednice pasivnih kuća iz Austrije, koja je od svog nastanka 2001. godine pa do danas okupila više od 250 članova (stručnih osoba, kompanija, udruženja, privatnih investitora) koji svojim delovanjem nastoje širiti ideju o uštedi energenata u građevinarstvu, prezenatovao je osnovnu definiciju Pasivne kuće, predstavio mogućnosti njenog izvođenja u pogledu konstruktivnih komponenti te potencijalne mogućnosti u pogledu uštede energije u budućnosti, gradnjom i boravkom u objektima građenim ili saniranim prema standardima pasivne gradnje.

U toku ovog predavanja moglo se čuti i koliko je Austrija napredovala u osvešćivanju njenih građana radi očuvanja energije i okoliša, ali i kako državna uprava privantnim potencijalnim graditeljima pasivnih objekata osigurava velike novčane premije. On se usput zahvalio i prijatelju Putinu zato što je zavrnuo gas na dve nedelje, što je više nego sve druge inicijative podiglo svest u javnosti o značaju objekata sa standardima pasivne gradnje.

Gospodin Lang je dodatno pojasnio zahteve protokola iz Kjota, te je izneo podatak da je zaključak Evropskog parlamenta od 31. januara 2008. godine, da poziva Evropsku komisiju i zemlje članice da do kraja iscrpe potencijal kod zahteva prema energetskoj efikasnosti zgrada. Kao obavezujuća stavka predlaže se da se sve nove zgrade od 2011. godine moraju graditi prema normama za pasivne kuće ili podjednake norme za nestambene zgrade.

On je izneo i naročito plastičan primer zašto je važan komfor koji pružaju pasivne kuće:

- Šta nas uopšte pokreće da bilo šta radimo? Seks! Meni se jednom dogodilo da nisam došao do orgazma jer u prostoriji prosto nije bilo više kiseonika. Sada živim u pasivnoj kući. Ne moram da otvaram prozor a komfor je uvek zagarantovan. Jedino što sada više nema nikakvih izgovora...


Pored gospodina Langa, prisutnima su se obratili i Dr Dimitrije Lilić, predstavljajući rad domaće Agencije za energetsku efikasnost na konkretnim primerima iz prakse na sanacijama jednog broja objekata, pokazujući trenutno stanje u Srbiji u pogledu energetske potrošnje i budućih akcija u vezi sa primenom pasivnih principa kod nove gradnje i sanacija stare.

Njegovo izlaganje ispraćeno je sa negodovanjem, jer niko od prisutnih nije video veći napredak na ovom polju ni nakon 7 godina od osnivanja i 5 godina aktivnog rada AEE u Srbiji, zapravo, opšta ocena je da sve što je u tom smislu urađeno – još uvek je daleko od prelazne ocene (detaljnije o Agenciji za energetsku efikasnost i njenom delovanju možete pročitati ovde).

Gospodin Dejan Vasović je opisao osnovne principe pasivne gradnje, a zatim je u ime opravdano odsutnog gospodina Ranko Bozovic uradio i prikazao softversku analizu primene različitih građevinskih materijala na primeru jednog novog objekta na Novom Beogradu, koja detaljno pokazuje potrošnju energije u letnjem i zimskom periodu.

Prema studijama sprovedenim u Evropi, najveća potrošnja energije od čak 40 % otpada na zgrade, potom slede transport sa 32 % i industrija sa 28 % . Jasno je vidljivo na kojem segmentu najlakše i najbrže možemo delovati. Do 78 % energije za grejanje ili hlađenje zgrada se može uštedeti kvalitetnom toplotnom izolacijom, bilo u osnovnom konstruktivnom elementu kakvi su „Ytong“ ili putem dodatne toplotne izolacije.

Posebnan značaj događaju dao je zaista veliki odziv profesionalaca koji su došli, i aktivno učestvovali na seminaru. Kao najveći problem istaknuto je nepostojanje bilo kakvih praktičnih alata za projektante, inženjere svih struka koje se sastaju prilikom izgradnje objekata.

Tim povodom se povela i oštra rasprava, otvorene kritike i neuvijeno isticanje problema: Agencija za energetsku efikasnost ni na koji način nije pozvana od strane Vlade da da svoje predloge za prevazilaženje ekonomske krize, što jasno pokazuje interesovanje nadležnih (kao posledica neznanja ili nemanja volje za ozbiljne korake), zatim ne postojanje bilo kakvih projekata, na republičkom i lokalnom nivou, za unapređenje postojećih stambenih objekata u smislu energetske efikasnosti, itd.

Od svog nastanka pa do danas, “Ytong”je građevinski materijal – sinonim za uštedu skupocene energije za grejanje odnosno za hlađenje objekata koji su njime građeni. Njegova je svrha osigurati vlasniku objekta građenog „Ytong“ sistemom gradnje maksimalnu udobnost i sigurnost, a pre svega smanjiti troskove u smislu energetskih resursa. „Ytong“ svoje mesto nalazi i u gradnji za buduće generacije – u građevinama građenim prema standardima pasivne gradnje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...