Meksički paviljon za EXPO 2015 u Milanu je u obliku kukuruza

12.09.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biro Loguer Design je nedavno predstavio projekat meksičkog paviljona koji će biti izgrađen na predstojećoj Svetskoj izložbi 2015. u Milanu. Biro je pobedio na nacionalnom konkursu za projektovanje paviljona sa formom preklapajućih osušenih klipova kukuruza, odajući poštu jednoj od najvažnijih namirnica u Meksiku, kao i temi Expo-a „Feeding the Planet, Energy for Life“.

Kukurz je pripitomljen pre nekih 8.000 godina u meksičkom regionu i on ima značajnu kulturnu, socijalnu i ekonomsku ulogu u Meksiku. Fasada u obliku klipa kukuruza se obavija oko spoljašnjosti paviljona i ima simboličnu funkciju, ali ona takođe pomaže u filtriranju dnevne svetlosti i štiti unutrašnjost od surovog sunca. Svaki komad zakrivljene PVC membrane će biti lagan i prefabrikovan radi lake postavke i biće prikačen za glavnu strukturu preko veznih elemenata.

Unutrašnjost paviljona se sastoji od bujne replike manjeg obima održivog sistema navodnjavanja koji je bio korišćen u meksičkom basenu za vreme vladavine kralja Nezavalkojotla (1429 - 1472). Obazriv prema zemljištu, ovaj drevni metod poljoprivrede se oslanjao najviše na gravitaciju i konturisanje zemljišta radi usmeravanja čiste izvorske vode iz planinskih izvora do polja i jezera.

Sistem rampi u paviljonu će voditi posetioce oko različitih unutrašnjih vrtova, vodenih sistema i muzejskih prostora. Paviljon će se takođe sastojati od prijemnog trga, centralnog dvorišta i restorana.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?