INFONET-468X60-BANNER

Meksički paviljon za EXPO 2015 u Milanu je u obliku kukuruza

12.09.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biro Loguer Design je nedavno predstavio projekat meksičkog paviljona koji će biti izgrađen na predstojećoj Svetskoj izložbi 2015. u Milanu. Biro je pobedio na nacionalnom konkursu za projektovanje paviljona sa formom preklapajućih osušenih klipova kukuruza, odajući poštu jednoj od najvažnijih namirnica u Meksiku, kao i temi Expo-a „Feeding the Planet, Energy for Life“.

Kukurz je pripitomljen pre nekih 8.000 godina u meksičkom regionu i on ima značajnu kulturnu, socijalnu i ekonomsku ulogu u Meksiku. Fasada u obliku klipa kukuruza se obavija oko spoljašnjosti paviljona i ima simboličnu funkciju, ali ona takođe pomaže u filtriranju dnevne svetlosti i štiti unutrašnjost od surovog sunca. Svaki komad zakrivljene PVC membrane će biti lagan i prefabrikovan radi lake postavke i biće prikačen za glavnu strukturu preko veznih elemenata.

Unutrašnjost paviljona se sastoji od bujne replike manjeg obima održivog sistema navodnjavanja koji je bio korišćen u meksičkom basenu za vreme vladavine kralja Nezavalkojotla (1429 - 1472). Obazriv prema zemljištu, ovaj drevni metod poljoprivrede se oslanjao najviše na gravitaciju i konturisanje zemljišta radi usmeravanja čiste izvorske vode iz planinskih izvora do polja i jezera.

Sistem rampi u paviljonu će voditi posetioce oko različitih unutrašnjih vrtova, vodenih sistema i muzejskih prostora. Paviljon će se takođe sastojati od prijemnog trga, centralnog dvorišta i restorana.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;