PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neverovatno mršava Srebrna kuća smeštena na parceli uskoj 3 metara

02.09.2014. | Inhabitat

Uski neiskorišćeni prostori između zgrada često ne budu ništa više od prljavih prolaza, ali je arhitektonski biro Boyarsky Murphy Architects uspeo da pretvori jednu izazovnu usku parcelu u mesto za četvorospratnu kuću.

Odgovarajuće nazvana Srebrna kuća (Silver House) je smeštena između dve terasaste kuće u zapadnom Londonu, i ima prednju fasadu koja meri manje od tri metara. Kako bi napravili da uska kuća izgleda što je više prostranije, arhitetke su uveli što je više moguće prirodne svetlosti u belo obojenu unutrašnjost kuće.

Srebrna kuća je izgrađena na lokaciji koja je bila napuštena decenijama zbog njene neobične veličine. Sa samo 11 metara dubine, parcela klinastog oblika se postepno širi sa tri metra na frontu do skoro 8 metara u zadnjem delu.

Arhitekte su obložile usku uličnu fasadu sa zatamljenim staklom kako bi se povećao prodor prirodne svetlosti uz održavanje privatnosti. Strateški postavljeni prozori u zadnjem delu kuće i svetlarnici takođe donose svetlost u unutrašnjost.

„Vodeći principi projekta je bio uvođenje što je više moguće prirodnog svetla u objekat zadržavajući privatnost od mnogih susednih prozora“, napisale su arhitekte. Otvoreni plan kuće i fazni, podeljeni volumeni zgrade maksimiziraju prostornost i fizički otisak kuće. Tri spavaće sobe se nalaze na gornjem nivou.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...

;