INFONET-468X60-BANNER

Memorijske legure bi mogle da promene oblik građevinske industrije

24.06.2014. | Gizmag

Memorijske legure (SMA - shape memory alloys), koje kada se zagrevaju su u mogućnosti da se vrate u svoje prvobitno stanje nakon što su ozbiljno deformisane, su pronašle svoju primenu u svemu od ramova za naočare do automobila. Sada su istraživači iz švajcarske nacionalne laboratorije za materijale EMPA razvili novi tip memorijske legure koji se može primeniti u građevinskoj industriji.

Dok su nikl titanijumske legure dobre za male aplikacije, kao što su gore pomenuti ramovi za naočare, sirovi materijali i troškovi obrade ih čini nepodobnim za upotrebu u građevinarstvu. Iz tog razloga, memorijske legure na bazi gvožđa su mnogo atraktivnije u smislu troškova, ali takvi materijali moraju biti zagrevani na temperature do 400 stepeni Celzijusa kako bi se aktivirao memorijski efekat. Ovo je previše vruće za druge toplotno osetljive materijale, kao što je beton ili malter.

Ali je sada istraživački tim, predvođen Kristijanom Leinenbahom iz laboratorije EMPA, razvio novi SMA materijal na bazi gvožđa-mangana-silicijuma čiji memorijski efekat se aktivira na temperaturi od 160 stepeni Celzijusa. Ovo ga čini više pogodnim za upotrebu uz beton, što otvara potencijalne primene u građevinskoj industriji.

Jedan od primera sugerisanih od strane istraživača jeste jačanje mostova. Umesto konvencionalnih sistema prednaprezanja koji se oslanjaju na složene zatezne sisteme i materijale, armaturne šipke od SMA materijala bi mogle biti ugrađene u betonsku gredu. Primenom toplote, SMA unutar betona će imati tendenciju da se vrati u svoj prvobitni oblik, čime se vrši sila prednaprezanja na gredu.

Uvećavanjem stvari i postupka, istraživači kažu da ova tehnika može da se koristi za prednaprezanje kompletnog raspona mosta ili druge strukture, gde bi potrebna sila bila dobijena jednostavni zagrevanjem SMA šipki propuštanjem električne struje kroz njih. Tim istraživača veruje da će se takav pristup pokazati jednostavnijim i jeftinijim od konvencionalnih tehnika prednaprezanja.

Proces proizvodnje za materijal je razvijen u saradnji sa Univerzitetom Leoben u Austriji, Tehničkim univerzitetom Bergakademie Freiberg, i nemačkom kompanijom G. Rau GmbH. Takođe su oni uradili studiju izvodljivosti koja je pokazala da je moguće primeniti novu SMA tehnologiju na industrijskoj skali.

Start-up kompanija, re-Fer AG je takođe osnovana kako bi ona preuzela dalji razvitak SMA materijala, za koje se očekuje da će biti uporedivi u ceni sa materijalima od nerđajućeg čelika.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;