Potopljena oaza - pustinjski park u Abu Dabiju

28.04.2014. | Gizmag

Britanski dizajner i arhitekta Tomas Hitervik (Thomas Heatherwick) je angažovan da projektuje novi javni park u Abu Dabiju. Park Al Fajah (Al Fayah) će pokrivati 125.000 metara kvadratnih prostora i opisan je od strane Hitervika kao „delom arhitektura, delom pejzaž, a delom kulturna destinacija“. Njegov projekat predstavlja svojevrstan odgovor pustinjskom pejzažu.

Hitervik je poznat po dizajnu londonskog autobusa, kao i projektu Zelenog mosta za London, ali je takođe bio uključen u drugim projektima za Abu Dabi, uključujući i park u Kalidiji i džamiji u Masdaru. Projekti za Park Al Fajah su razvijani od strane tima od 120 ljudi u Hitervikovom studiju u poslednjih dve i po godine.

„Al Fayah“ u arapskom jeziku znači „senka“ i ova tema je centralna za projekat. „Projektovanje parka u pustinji je donelo niz izazova birou, od kojih je najozbiljniji bilo pitanje kako obezbediti zaštitu od vrelog pustinjskog sunca za posetioce, kao i za vegetaciju parka“, kaže se u saopštenju iz biroa Studio Heatherwick.

Pored toga, projekat je takođe trebao da isporuči prostore za opuštanje i razonodu, kao i da bude energetski efikasan i održiv u pogledu korišćenja vode za navodnjavanje biljaka u parku - mada nikakvi detalji nisu obelodanjeni po ovim poslednjim pitanjima.

Pored rešavanja ovih problema, biro je želeo da ovekoveči lepotu pustinje i sarađuje sa njom, umesto pokušavanja da se bori sa njom i protiv toplote. U saopštenju za medije, Hitervik je objasnio: „Za nas, ideja uzimanja parka evropskog stila, postavljanje njega u pustinji kao komad travnjaka i neprestano zalivanje kako bi opstao je delovala u potpunoj suprotnosti sa lokalnim kontekstom.“

Dobijeni dizajn je inspirisan obrascima koji se nalaze u pustinjskom pejzažu kada zemlja pukne od toplote sunca, kao i zbog priznavanja činjenice da će vegetacija opstajati u pustinjskim uslovima ukoliko se nalazi u hladovini. Kupola koja imitira napuklo pustinjsko tlo se izdiže iznad parka, pružajući polupokriveni prostor u kome vegetacija može rastu. Ona je opisana od strane biroa kao „potopljena oaza“.

„Pitali smo se šta bi se desilo ukoliko razdvojimo pustinju i podignemo je u vazduh, tako da možete biti podignuti i da, noću, hodate na vrhu nje kako biste videli Veliku džamiju“, kaže Hitervik. „Vi ćete biti u mogućnosti da hodate na vrhu parka ili dole u njegov centar, gde će biti bujnog rastinja i bazena koji pasivno hlade okolni prostor.“

Objašnjavajući kako će se park Al Fajah razlikovati od prostora koji će zameniti, Hitervik kaže: „Mi smo bili svesni da je postojeći, veoma izloženi komad tla koristi velike količine vode i mi smo smatrali da je on prati evropski model kako bi park trebao da izgleda. Mi smo želeli da se vratimo na početak i ponovo osmislimo javni prostor prirode, kontemplacije i razonode u kontekstu potpuno različitih klimatskih uslova na Bliskom istoku.“

Park će obuhvatati džamiju, igrališta, bioskop na otvorenom, biblioteku, staze za vežbanje i bašte gde će se voće i povrće uzgajati za snabdevanje hrane i pića. Hladovina je zamišljena kao sredstvo za obezbeđivanje mesta za porodična okupljanja i piknikovanje, mesta za učenje i razonodu.

Izgradnja parka se očekuje da će započeti početkom sledeće godine, dok je rok za otvaranje dve godine nakon toga.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...