Baštenski most za London

18.06.2013. | Gizmag

London može biti mesto za „Baštenski most“, ako se pita dizajner Tomas Hedervik (Thomas Heatherwick), koji je poznat po dizajniranju dela svečanog otvaranja Olimpijskih igara 2012 u Londonu. Ako se obezbedi 60 miliona funti iz privatnih izvora, postoji nada da se most može otvoriti već 2016. godine.

Prvobitna ideja za zeleni most, stara nekoliko godina prema novinama Evening Standard, izgleda da je došla od glumice i borca za ljudska prava Džoane Lumli (Joanna Lumley). „Veoma je čudno pričati o nečemu što još ne postoji (sa ovime se možemo definitvno složiti - redakcija portala Gradjevinarstvo.rs), ali Baštenski most je već živ u planovima i mašti“, rekla je ona.

„To će biti najsporiji način prelaska reke, jer će ljudi traćiti vreme na šetnju i oslanjaće se na bedeme i gledati u velike nebodere okolo; ali, to će biti i bezbedan i brz način za umorne londonce da se vrate kući sa posla preko Temze. Postojaće zasadi trave, drveće, divljeg cveća i biljaka, što će biti jedinstveno za rečno prirodno stanište Londona.

I to je gotovo sve što znamo o samom mostu u ovom trenutku. Novine Evening Standard izveštavaju da je plan da most premosti Temzu u blizini Kovent gardena (verovatno pored ili blizu mosta Vaterlu).

Dizajn studio Heatherwick Studio trenutno sarađuje sa inženjerskom kompanijom Arup kako bi razvili projekat uoči formalne predstave projekta početkom 2014. godine. Međutim, dugoročna prognoza veoma zavisi od toga da li će se pronaći tih 60 miliona britanskih funti.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...