Tri predivne kuće na Baliju izgrađene samo od bambusa

23.04.2014. | Inhabitat

Zeleno Selo na Baliju je zajednica prelepih kuća izgrađenih u potpunosti od bambusa, delo arhitektonskog biroa Ibuku. Izgradnja sela je započela 2010. godine, i ono nastavlja svoj rast sa dodatkom još tri prelepe kuće ove godine. Izgrađene sa lokalnim materijalom i tradicionalnim građevinskim tehnikama, Zeleno Selo se uklapa savršeno sa okolnim prirodnim pejzažom svete reke Aiung na Baliju.

Zeleno selo je projektovano od strane biroa Ibuku i ono je zajednica sa prelepim kućama od bambusa na Baliju. Izgrađene na isti način kao i obližnja Zelena škola, jedinstvene kuće su izgrađene oko radijalnog klastera stubova od bambusa na kojima su ploče od bambusa i slamnate nadstrešnice prikačene.

Bambus je korišćen i kao konstruktivni element i kao dominantni element enterijera - zidovi, stepeništa, podovi i namšetaj su takođe izgrađeni od ove biljke. Fleksibilnost bambzsa omogućava stvaranje jedinstvenih formi koje (uz zadržavanje noseće uloge) mogu biti integrisane u prirodne kamene temelje. Razigrana i lagana struktura se povezuje sa prirodnim okruženjem ne uznemiravajući ga.

Razmatrajući izbor bambusa kao glavnog građevinskog materijala, Elora Hardi, direktorka i vodeći projektant u birou Ibuka je rekla: „Čak i održivo drvo ne može da se poredi sa bambusom kao savesnim građevinskim materijalom. Sa vrlo malo sredstava i pažnje, mladica bambusa može da postane noseći stub u roku od tri godine, a kuća izgrađena njime može da stoji ceo život.“

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Mima 12.04.2021.
Gde i kome se treba prijaviti za subvenciju...
Zoja 12.04.2021.
Molim vas kako mogu da se prijavim, uvela b...
Nataša 12.04.2021.
Zanima me kako i kome se prijavljujem za iz...
Nadja 11.04.2021.
Molim Vas recite za izolaciju kako mogu da ...
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...