IZOLACIJA-468X60-BANNER

Centar za posetioce od crvenog betona pripoveda o portugalskom građanskom ratu

20.01.2014. | Dezeen

Šiljasti luk buši crvenu betonsku fasadu na ovom Centru za posetioce, projektovanom od strane lisabonskog arhitekte Gončalo Burnea, kako bi predstavio istoriju bitke iz četrnaestog veka između portuglaskih i kastiljanskih snaga.

Centar „Centro de Interpretação da Batalha de Atoleiros“ je projektovan da smešta izložbu posvećenu priči o bici Atoleiros, prvom sukobu u osmogodišnjem periodu portugalskog građanskog rata koji je počeo kada je kralj Ferdinard I umro bez muškog naslednika.

Pošto su bili u nemogućnosti da smeste zgradu na istorijskom bojištu, biro Gonçalo Byrne Arquitectos je napravio centar u obližnjem gradu Fronteira, u istočnom Portugalu, na lokaciji sa pogledom na park.

Spoljašnji zidovi su napravljeni od blokova pigmentiranog betona i imaju grubu površinu koja ima nameru da podseća na neravnomerno izgrađene srednjovekovne građevine.

„Telo zgrade podseća na taktilnost tradicionalne srednjovekovne gradnje, predstavljajući grube teksturisane površine veoma bliskim prvobitnim teksturama postignutim ljudskom rukom“, rekli su iz projektnog biroa. Ploče od škriljaca, fino-zrnaste stene, su umetnute između slojeva betona kako bi podržale strukturu i dale dodatnu teksturu fasadi.

Šiljati luk seče direktno kroz zgradu kako bi stvorio par zastakljenih ulaznih tačaka ispod zaštite od betona. Ovo staklo se takođe obavija oko zadnjeg dela zgrade i stvora red prozora.

Zakrivljena drvena klupa je postavljena iza ovih prozora, stvarajući mesto za sedenje na kraju izložbenog prostora, gde je zamišljeno da posetioci sednu i gledaju na park, stvarajući scene borbe na tim poljima u svojoj mašti.

Fotografije: Fernando Guerra.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;