SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Arhitekta Šigeru Ban oblikuje Abu Dabi Umetnički paviljon od kartonskih cevi

15.01.2014. | Designboom

Proslavljeni japanski arhitekta Šigeru Ban, poznat po svojoj arhitekturi od kartona, je angažovan od strane Umetničkog festivala Abu Dabi da projektuje privremeni i mobilni paviljon koji pruža hladno i zaklonjeno mesto gde posetioci mogu imati priliku da upoznaju i da se druže sa lokalnim dizajnerima. Projekat je izgrađen gotovo u potpunosti od kartonskih cilindara, sa cevima različitih dužina i dimenzija raspoređenih da formiraju uzbudljivi i privlačni polu-eksterni volumen.

Poznata pod imenom „Design Souq“, struktura upućuje na nasleđe i kulturu regiona, formirajući tržište ideja gde zanatlije, dizajneri i umetnici iz okolnog područja održavaju govore, demonstracije i radionice.

Projekat dalje istražuje interesovanje arhitekte Šigeru Bana za korišćenje lakih i sekundarnih sirovina, omogućavajući da funkcija i svrha njegovog dela ima prednost nad bilo kojim razmetljivim prikazom novih tehnologija.

Pošto je arhitekta Šigeru Ban ima prilike da koristi karton u brojnim ranijim prilikama (možda jedan od njegovih najpoznatijih projekata jeste crkva od kartona predložena posle razornog zemljotresa u Krajstčerču na Novom Zelandu), na Umetničkom festivalu u Abu Dabiju on je ponovo koristio krutost i snagu koju nudi forma ovog materijala.

Fotografije: Shigeru Ban Architects

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;