INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Veslački klub projektovan da odražava ritmove veslanja

14.01.2014. | Dezeen

Arhitektonski biro Studio Gang Architects iz Čikaga, SAD, projektovao je veslački klub na severnoj obali reke Čikago koju karakteriše ritmička linija krova koja ima za cilj da predstavi naizmenične pokrete ruku veslača.

Smešten pored parka Klark (Clark Park) u severozapadnom delu grada, WMS Boathouse (kućica za čamce) je dom za Veslačku federaciju Čikaga (Chicago Rowing Foundation). On je jedna od četiri kućice za čamce predložene kao deo regeneracije reke Čikago, gde su prve dve projektovane od strane biroa Studio Gang Architects.

Konstruktivne krovne rešetke koje se menjaju u obliku od slova M do naopakog slova V daju zgradi profil nazubljenog krova, koji je koncipiran ritmičkim pokretima veslača.

„Arhitektura treba da vizuelno zarobi poetski ritam i kretanje vesala“, kaže arhitekta Žana Gang iz biroa Studio Gang Architects, „ali pružajući javno dostupnu obalu, ona takođe posvećuje taj pokret ekološkom i rekreativnom oživljavanju reke Čikago.“

Veslački klub se sastoji od dve zgrade pozicionirane jedne pored druge. Prva je prizemna 'šupa' za skladištenje veslačke opreme, dok je druga dvospratna struktura koja sadrži kancelarije, prostorije za zajednicu, teretanu i rezervoar za veslanje u kome timovi mogu da vežbaju u zatvorenom prostoru.

Eksterijer zgrade je obložen sa mešavinom panela od škriljca i cinka, koji dele istu srebrnasto sivu boju. Unutrašnji prostori su obloženi drvetom, koje se takođe proteže izvan zgrade gde umotava unutrašnjost balkona i donje strane konzola.

Prozori pune spratne visine okrenuti ka jugu se produžuju do ivice krova, donoseći visoki nivo prirodne svetlosti u celu zgradu, ali i pomažući da se zagreje unutrašnjost zimi i omogući prirodna ventilacija tokom leta.

Druga kućica za čamce biroa Studio Gang Architects će se nalaziti na južnoj strani reke i planirano je da bude završena 2015. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;