Prostorni kontinuitet kroz jedinstvo objekta i tla – vrtić na Bežanijskoj kosi

05.08.2013. | Dragan Marković | Super Prostor

Na javnom arhitektonskom konkursu za pet beogradskih vrtića, završenom u novembru 2010. godine, na kom je učestvovalo više od 40 timova sa preko 200 predloženih idejnih rešenja, dodeljeno je pet jednakovrednih prvih nagrada. Po jedan projekat od pet nagrađenih timova predložen je od strane žirija za dalju razradu i izgradnju na odgovarajućoj lokaciji. Vrtić na Bežanijskoj kosi, delo tek svršenih studenata arhitekture, jedan je od radova uvrštenih u ovu grupu i prvi koji je izveden.

Reakcija mladog tima na usitnjenu strukturu stambenih blokova na Bežanijskoj kosi bila je njena negacija, odnosno svođenje objekta na jedinstveni volumen – beli kvadar približno kvadratne osnove, diskretno dekomponovan kako bi se važne namenske celine naglasile. Programski, vrtić je trebalo da omogući rad sa oko 250 mališana, te je s obzirom na tako veliki kapacitet projektovan kao dvoetažni objekat. U celosti, vrtić je organizovan oko atrijuma koji je pokupio sve komunikacije i javne sadržaje i ima ulogu tampon zone između različitih stepena prostorne otvorenosti.

Vrtić i teren u direktnoj su programsko-prostornoj vezi. Parterno uređenje i sam objekat spojeni su vezom između atrijuma, krovne terase i zemljanog nasipa. Preko zemljanog nasipa uspostavljen je kontinualan tok između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora prizemlja i sprata, ali i oformljen maštovit prostor za igru dece.

Svedenom arhitekturom obdaništa i definicijom njegove razmere u odnosu na okruženje jasno se naglašava njegov javni karakter i značaj za lokalno susedstvo. Objekat je hromatski pročišćen, a bela boja dominira na fasadi i u obradi enterijera. Obilata primena bele u unutrašnjosti bila je strateška odluka, kako bi se prostori unutar objekta učinili što svetlijim. U takvom ambijentu deca čine dinamični hromatski element, koji postaje sastavni deo arhitekture.

U celini, postignuta je jasna i smirena organizaciona šema, sa arhitektonski raznolikim ambijentima kroz programsko i prostorno uvezivanje objekta i parternog uređenja. Radi se o kombinaciji tipološkog i topološkog pristupa artikulaciji celine, koji omogućava racionalno korišćenje raspoloživog prostora bez prekidanja kontinuiteta na relaciji teren-objekat.

Više o projektu:

Objekat: Vrtić na Bežanijskoj kosi
Mesto: Beograd (Srbija)
Program: Kombinovana dečija ustanova
Površina: 1.886 m²
Godina: 2012.
Autor: Petar Bojović, Marko Petrović, Miloš Paunović
Saradnici: Uroš Kovačević, Ana Nastić
Projektant: DEL-ING d.o.o.
Fotografije: Marko Petrović, Miloš Paunović

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...