Sklonište RDM sklapa se za 25 minuta bez alata

17.04.2013. | Gizmag

Kompanija Visible Good iz Masačusetsa, SAD, razvila je novi dizajn smeštaja u hitnim slučajevima koji bi mogao da se pokaže veoma korsinim tokom humanitarne krize. Nazvano „Rapid Deployment Module“ (RDM), sklonište je prenosivo, za višekratu upotrebu, i može se monitrati za oko 25 minuta od strane dve osobe i to bez upotrebe alata.

Kao i Modularflex sklonište o kome smo skoro pisali (tekst na linku ovde), RDM se isporučuje kao samostalna jedinica. U slučaju RDM-a, sam transportni kontejner se koristi kao baza skloništa. RDM poseduje čvrste zidove, podignute podove i ventilisani platneni krov. Prozori i vrata na zaključavanje bi trebalo da pruže koliko toliko dodatnu sigurnost u odnosu na platneni šator, a životni vek svake jedinice je procenjen na deset godina.

Kompanija Visible Good izveštava da RDM skloništa mogu biti korišćena više puta u različitim vanrednim situacijama, uključujući katastrofe, hitne reakcije na nepogode, pa čak i u obrazovne svrhe.

I zaista, kao što je prikazano na fotografijama, enterijer od 12 metara kvadratnih skloništa može biti opremljen sa krevetima na sprat, stolovima ili čak sa medicinskom opremom, u zavisnosti od toga kakva je situacija i zahtevi na terenu.

Sklonište RDM je već videlo neki stepen uspeha u realnom svetu, pošto je kompanija BP nedavno kupila 26 jedinica za upotrebu u tko čišćenja nafte koja se izlila u Meksičkom zalivu. Pored toga, američka vojska je nagradila kompaniju Visible Good sa istraživačkom i razvojnom stipendijom za proizvodnju „ekstremnih“ RDM-ova koji bi bili pogodni za najizazovnije vremenske uslove.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...