INFONET-468X60-BANNER

Visokoefikasna solarna tehnologija pretvara vodu u paru (video)

22.11.2012. | Gizmag

Tim istraživača sa Univerziteta Rajs (Rice University) je razvio novu tehnologiju koja koristi nanočestice koje upijaju svetlost i konvertuju solarnu energiju direktno u paru. Iako je već znatno efikasnija od solarnih panela u proizvodnji električne energije, tehnologija će se verovatno prvo koristiti za sanitaciju, prečišćavanje vode i tretmana ljudskog otpada u zemljama u razvoju.

Oko 90 odsto električne energije na svetu se dobija iz parnih turbina. Većina industrijske pare se proizvodi u velikim, skupim kotlovima, ali zbog svojih malih dimenzija i visoke efikasnosti, ovaj novi proboj ima izgleda da učini paru više ekonomski održivom opcijom na mnogo manjem obimu. Sterilizacija medicinskog otpada i hirurških instrumenata, pripremanje hrane i pročišćavanje vode bi uskoro mogla da postane realnost za veliki deo zemalja u razvoj koje nemaju pristup električnoj energiji.

Tehnologija Univerziteta Rajs se oslanja na svetlosno-asporbujuće nanočestice. Kada se potope, a zatim i osvetle, ove čestice mogu vrlo brzo dostići temperaturu i iznad tačke ključanja vode. U ovoj fazi, one brzo rasipaju toplotu kroz njihovu vrlo malu površinu, koja gotovo odmah rezultira sa parom od 150 stepeni Celzijusa koja je generisana pravo na površini čestica. Sistem je toliko efikasan da čak može da pretvori ledeno-hladnu vodu direktno u paru sa lakoćom.

Tehnologija konvertuje oko 80 posto energije koja dolazi od sunca u paru. Sa trenutnom iteracijom, prenošenje dobijene pare do turbine bi generisalo struju sa ukupnom efikasnošću od 24 odsto (u poređenju sa tipičnoj efikasnosti solarnog panela od oko 15 odsto). Kako se tehnologija dodatno poboljšava, istraživači kažu da ima još prostora za dodatno poboljšanje efikasnosti.

Druge potencijalne koristi ove tehnologije bi mogle biti napajanje hibridnih klimatizacionih i grejnih sistema koji se tokom dana napajaju sunčevom energijom, a noću električnom energijom. Tehnologija se takođe pokazala veoma perspektivna u destilaciji vode, gde su eksperimenti pokazali da je tehnologija oko dva i po puta efikasnija od postojećih komercijalno dostupnih sistema.

Projekat je dobio donaciju od strane Fondacije Bila i Melinde Gejts za stvaranje malih sistema za prečišćavanje ljudkog otpada u oblastima koje nemaju kanalizacione sisteme ili struju. U međuvremenu, studenti Rajs Univerziteta su već autoklavu na solarni parni pogon koji može da steriliše medicinske i stomatološke instrumente u klinikama koje nemaju struju.

Pogledajte video koji ilustruje radne principe ove tehnologije (na engleskom jeziku).

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;