INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Primena pneumatskih čekića u građevinskoj industriji

10.06.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Udarna snaga koju jedan pneumatski čekić isporučuje gotovo je ekvivalentna sili kojom bi veliki SUV automobil udario u zid pri maloj brzini, samo što pneumatski čekić zadaje hiljade takvih udaraca svakog minuta.

Foto: IKT

Ovi alati koriste komprinovani vazduh kako bi generisali udarnu silu potrebnu za probijanje i razbijanje tvrdih materijala kao što su beton, kamen i asfalt. Našli su svoju primenu svuda - od manjih projekata renoviranja do velikih građevinskih poduhvata, uključujući rušenje zgrada, iskopavanje temelja, postavljanje cevovoda, rad na putevima…

Značaj pneumatskih čekića leži u njihovoj efikasnosti i produktivnosti. Osim što omogućavaju brzo i precizno razbijanje, oni takođe smanjuju fizički napor i umor radnika, što je od suštinskog značaja za bezbednost na gradilištu.

Kako rade pneumatski čekići

Pneumatski čekići su alati koji su svojom efikasnošću zamenili hiljade sati ljudskog rada. Koriste za razbijanje tvrdih materijala poput asfalta, betona i kamena. Nijedan deo građevinske industrije ne može bez njih uključujući niskogradnju, visokogradnju, tunelogradnju, kamenolome i rudarstvo.

Foto: IKT

Zahvaljujući komprinovanom vazduhu stvara se neverovatno snažna udarna sila koja se prenosi preko špica ili drugog nastavka do objekta koji treba udariti.

Funkcionisanje pneumatskih čekića počinje sa kompresorom koji komprinuje vazduh. Taj vazduh se preko cevi dovodi do pneumatskog čekića gde se usmerava u klipni ili rotirajući mehanizam unutar samog alata. Kada vazduh uđe u alat, on pokreće klip unapred i unazad, kao i rotirajući element koji udara po dletu ili priključku proizvodeći ritmične i snažne udarce.

Pritiskom na okidač pneumatskog čekića, korisnik može kontrolisati tok vazduha i tako upravljati udarnom snagom alata, što omogućava precizan rad i adaptaciju prema različitim materijalima i zadacima.

Foto: IKT

Vrste pneumatskih čekića

Jednoručni pneumatski čekić

Napravljen je za razbijanje materijala male i srednje čvrstoće (npr. beton, asfalt, ugalj). Koristi se uglavnom u građevinarstvu, rudarstvu i na otvorenim gradilištima.

Njegov dizajn i težina omogućavaju rad u vertikalnom, horizontalnom i bilo kom položaju pod uglom.

Dvoručni pneumatski čekić

Koristi se za razbijanje stena i materijala male i srednje čvrstoće (beton, bitumenski kolovozi, zidanje itd). Uglavnom se koristi za vertikalno razbijanje.

Foto: IKT

Pneumatski čekić za štemovanje

Služi za razbijanje materijala srednje čvrstoće (npr. beton, kamen, mermer). Koristi se u građevinskim radovima (lagano usitnjavanje i lomljenje, prorezivanje, čišćenje), u livnicama (odlivanje odstupanja, uklanjanje uzdignuća) i u zidanju kamenom (klinovi, sečenje natpisa, skulptura itd.).

Pneumatska lopata

Koristi za jednostavno razbijanje manje čvrstih materijala. U zavisnosti od količine i pritiska vazduha (protok vazduha se u telu dinamički ubrzava) primenjuje se u radovima kao što su: uklanjanje poroznog tla, čišćenje dilatacionih spojeva, uklanjanje prljavštine sa uličnih kanala, prozračivanje korena drveća, oslobađanje šina i signalnih uređaja, kao i za uklanjanje starog maltera.

O vrstama i detaljnoj ponudi kompanije IKT možete saznati ovde.

Foto: IKT

Nastavci

Ono što još povećava svestranost pneumatskih čekića su različiti nastavci koji se mogu menjati u zavisnosti od materijala i vrste bušenja. Navešćemo vam samo par primera da biste videli širu sliku:

  • Špic - Koristi se za sve potrebe razbijanja gde je neophodno prodorom alata u materijal izvršiti razbijanje. Služi za rušenje, razbijanje i usitnjavanje materijala. Naziva se i igla za čekić. Ono što je karakteristično za ovaj nastavak je velika prodorna moć pri radu.
  • Široki sekač - Zbog proširenja ima dodatnu funkciju širokog sečenja, pa se koristi za uklanjanje materijala u većim razmerama, za lakše razbijanje asfalta, idealan je alat za rad na blago smrznutom tlu. Široki sekač je optimalan alat za stvaranje otvora i proboja u betonu, cigli i mnogim drugim materijalima.
  • Alat za sabijanje tla - Koristi se za sabijanje šljunka, peska, rasutog materijala, zemlje, kao i za popravku drobljenog asfalta. Sastoji se od adaptera i ploče koja se može zameniti.
  • Lopatice za opsecanje - Postoji više vrsta lopatica - za glinu, asfalt, otkopavanje…

Ako vas zanima da saznate koji još nastavci postoje i za šta se koriste pogledajte katalog kompanije IKT.

Nadamo se da vam je ovaj tekst koristan i da sada imate bolji uvid u to da li je za vaš projekat potrebno koristiti pneumatske čekiće. Ako ste se odlučili za upotrebu pneumatskih čekića kontaktirajte IKT koji će vam obezbediti najbolji alat.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


West Balkans Machinery
DOKA-300X250-BANNER
TENGE-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

WEST BALKANS MACHINERY
WEST BALKANS MACHINERY
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.wbm.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;