INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Beton postaje daleko čvršći ako mu se doda ovaj organski otpad

12.06.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Istraživači sa RMIT univerziteta u Melburnu, Australija, prošle godine su utvrdili da zamena do 15% peska, koji se standardno koristi u betonskim smešama, otpadnim talogom kafe može povećati čvrstoću betona za 30%. Ovaj proces smanjuje potrebu za peskom, koji je neobnovljiv resurs, i smanjuje količinu organskog otpada koji završava na deponijama, čime se smanjuje emisija gasova staklene bašte.

Beton sa talogom kafe

Betoniranje trotoara (Foto: Carelle Mulawa-Richards/RMIT)

Organski otpad se vremenom razgrađuje, pa bi njegovo dodavanje bez obrade dovelo do slabljenja betona. Zato su istraživači razvili proces sa niskom potrošnjom energije pri kome se talog kafe zagreva na 350°C bez kiseonika kako bi se proizveo biougalj.

U saradnji sa lokalnom vladom Viktorije istraživači sa RMIT univerziteta su započeli postavljanje trotoara izrađenih od betona ojačanog organskim otpadom. U ovom jedinstvenom testu, trotoari su izrađeni od betona koji sadrži biougalj od kafe i drvnog otpada, pored standardnog betona koji će poslužiti kao kontrolni uzorak.

Beton sa talogom kafe

Standardni beton - levo, beton sa biougljem od drvene iverice - u sredini, beton sa biougljem od kafe - desno (Foto: Chris Matthews/Macedon Ranges Shire Council)

Shane Walden, direktor odeljenja za imovinu i operacije opštine Macedon Ranges, izjavio je da će se sprovesti testiranja kako bi se procenilo ponašanje ovih novih materijala pod opterećenjem pešaka. Ova inicijativa, kako je rekao, doprinosi edukaciji izvođača radova i osoblja, ali i zaštiti životne sredine, održivom razvoju i smanjenju otpada.

Na osnovu rezultata testova, istraživači planiraju dalju upotrebu ovog inovativnog materijala. Rajeev Roychand sa RMIT škole inženjeringa naglasio je da se trenutno radi na proširenju upotrebe biouglja na sve vrste organskog otpada, pri čemu svaki tip biouglja može poboljšati performanse betona na različite načine.

Beton sa talogom kafe

Testiranje čvrstine uzorka (Foto: Carelle Mulawa-Richards/RMIT)

Upotreba betona ojačanog organskim otpadom mogla bi da donese značajne uštede građevinskoj industriji. Roychand je istakao da njihov istraživački rad može da smanji potrebnu količinu cementa za čak 10%, zahvaljujući povećanju čvrstoće betona za 30%.

Ovaj projekat pokazuje kako se otpad može pretvoriti u vredan građevinski materijal, smanjujući ekološki otisak i unapređujući održivost u građevinskom sektoru.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


MORAVACEM-300X250-BANNER
LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;