INFONET-468X60-BANNER

Grejanje jeftinije do 75% uz toplotne pumpe na vodu

14.06.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Potencijal toplotne energije sadržane u vodi otvara nove horizonte za grejanje objekata, a napredni sistem koji koristi ovu energiju trenutno se ispituje u Škotskoj. Startap kompanija SeaWarm koristi skladištenu toplotu iz vode za zagrevanje zgrada, izvlačeći četiri puta više toplote u odnosu na električnu energiju koju koristi.

Voda

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Toplotne pumpe su napravljene da preuzimaju toplotnu energiju iz jednog izvora i prenose je u drugi, kao što frižider preuzima toplotu iz unutrašnjosti i ispušta je napolje. Slično, klima uređaji funkcionišu tako što hlade unutrašnjost kuće (ili je greju tokom zime). Na ovaj način se troši mnogo energije jer vazduh nije pogodan za skladištenje toplote.

Voda, s druge strane, može skladištiti do 3.400 puta više toplotne energije od iste zapremine vazduha, što je čini izuzetno privlačnim izvorom energije.

Kompanija SeaWarm, koja je nastala kao spin-off Univerziteta u Edinburgu, razvija sistem za korišćenje ovog resursa. Njihove toplotne pumpe koje koriste vodu kao izvor toplote (WSHPs) mogu prikupljati toplotu iz mora, reka, jezera, kao i iz podzemnih voda ili napuštenih rudnika.

SeaWarm jedinica može biti postavljena do 500 metara od izvora, a voda se može dovoditi pumpama ili gravitaciono do toplotnog izmenjivača.

Inovativna tehnologija nazvana "HotTwist" koristi spiralni set cevi kroz koje se pumpa glikol. Ova tečnost preuzima toplotu iz vode, a zatim se kompresuje u toplotnoj pumpi kako bi se dodatno povisila temperatura. Topli glikol se potom koristi za grejanje zgrada putem radijatora ili podnog grejanja. Kada se glikol ohladi, vraća se u toplotni izmenjivač gde se proces ponavlja.

Toplotna pumpa

Način na koji sistem funkcioniše (Foto: SeaWarm)

Efikasnost ovog novog sistema potvrđena je u nekoliko praktičnih testova u Škotskoj, uključujući muzej, staklenik i stambeni kompleks izgrađen u staroj mornaričkoj kasarni.

Na primer, stambeni kompleks je uspeo da koristi toplotnu pumpu od 13kW i 12 radijatora za grejanje zgrade površine 140m2 na prijatnih 25°C, iako objekat nema izolaciju.

Ovaj sistem proizvodi četiri puta više toplotne energije nego što je potrebno električne energije za kompresiju glikola.

SeaWarm sistem može da održava konstantnu efikasnost tokom cele godine bez obzira na vremenske uslove, za razliku od sistema koji se oslanjaju na vazduh ili zemlju kao izvore toplote.

Očekuje se da će testiranje u muzeju doneti umanjenje od 75% na računima za grejanje.

SeaWarm sistem nije pogodan za sve lokacije, ali predstavlja interesantno rešenje koje bi moglo biti deo prelaska na obnovljive izvore energije. Dalji testovi će proveriti njegovu održivost u stvarnim uslovima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;