INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Poslovni objekat Neckom

19.10.2012. | DAB

Objekat je smešten na obodu Nikšića na specifičnoj, isturenoj lokaciji niske izgrađenosti, koja obeležava ulaz u grad, uokviren uzbudljivim kamenitim pejzažom. U takvom kontekstu, novi objekat neizbežno dobija ulogu novog prostornog repera i utoliko pre mora biti umetnut sa posebnom pažnjom.

Projektovanje kuće obeležio je zajednički entuzijazm investitora i arhitektata da se u prostor Nikšića upiše savremena arhitektonska realizacija, koja će svojim karakterom i idejom da pruži uzor emancipatorskim duhovima u lokalnoj sredini. Posebno važna je otvorenost objekta, demokratičnost prostora i transparentnost sadržaja i aktivnosti koje se unutar objekta odvijaju.

Kompaktna forma kuće objedinjuje nekoliko različitih funkcija u tri prostorna segmenta. Frontalni segment objekta sadrži ulaznu partiju u prizemlju, izložbeni prostor na prvom, a objedinjeni kancelarijski prostor na drugom spratu.

Zenitalno osvetljeni pojas koji predstavlja vezni segment objekta pruža okvir za događaj kompaktnog centralnog hola koji povezuje sve klijenima dostupne zone objekta.

Segment objekta najvećeg gabarita obuhvata prodajnu halu u prizemlju i izložbeni prostor na spratu, osvetljen preko šed krova prirodnim svetlom koje umekšava ivice prostorije. Bela boja zidova i poda galerije preneta je kao objedinjujući element na celokupni enterijer objekta.

Ambicija investiora da se novim objektom intenzivno uključi u život lokalne sredine, manifestuje se i u odluci da se prostor na prvom spratu frontalnog segmenta objekta otvori za izlaganje dela lokalnih mladih umetnika, za književne promocije i druge kulturne događaje. Ovaj prostor se, kao i administrativni blok na drugom spratu, orijentiše istočno - ka gradu, tako da zastakljeni front izlaže celokupan enterijer frekventnim pogledima spolja i niskom istočnom suncu.

Shodno politici firme koja neguje transparentnost u poslovanju i demokratičnost u organizaciji rada, kancelarijski prostor je u potpunosti objedinjen, tako da se ni radni prostor menadžmenta firme ne izdvaja iz lendskejp sistema sa tridesetak radnih stolova. Celokupni prostor drugog sprata dodatno je osvetljen preko trakastog prozora koji preko šed krovova pruža pogled ka planinskom pejzažu na zapadu.

Autori: Srđan Tadić, Grozdana Šišović, Dejan Milanović
Namena: poslovni i izložbeno prodajni prostor
Lokacija: Nikšić, Crna Gora
Površina: 2.468 kvadratnih metara
Investitor: Neckom d.o.o., Nikšić
Godina projekta: 2010-2011
Godina izgradnje: 2011

Nagrade: Povelja Udruženja arhitekata Srbije za najuspešnije delo naših arhitekata koje je realizovano u inostranstvu za 2011. godinu; Zlatna medalja u kategoriji Javni i industrijski kompleksi I objekti na IV Bijenalu mladih arhitekata Leonardo 2011 u Minsku; Nominacija za nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu "Mies Van Der Rohe Award 2013".

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;