INFONET-468X60-BANNER

Prinstonska Univerzitetska biblioteka Julian Street

20.07.2012. | dezeen

Biblioteka Julian Street, nova renovirana biblioteka koja se nalazi na Univerzitetu Prinston, transformiše čitaonicu veliku 288 kvadrata u državnu umetničku multimediju za učenje. Smešten između stambenog objekta koledža i glavnog centra kampusa, biblioteka deluje kao centar za studente na njihovom putu ka centralnom kampusu.

Priznajući da su, sa pojavom digitalnih tehnologija, biblioteke višenamenski prostori u kojima se uči i obavlja socijalna interakcija, projekat obnovljene biblioteke definiše okruženje gde studenti mogu da rade, koriste dnevni boravak i druže se tokom dana i noći.

Projekat rešava dvostruki izazov poboljšanja cirkulacije između trema i kampusa, kao i prostor između trema i biblioteke, dozvoljavajući predsoblju i biblioteci da se preklapaju. Uklonjen je postojeći zid i, inspirisan Laurentian bibliotekom u Firenci, dovodi biblioteku u predsoblje putem dinamične rampe koja se izliva u ovaj prethodno nedovoljno iskorišćeni prostor. Nije više samo prag, predsoblje je sada prostor na kome studenti uče, opuštaju se i druže.

Serija terasastih klupa aktiviraju predsoblje i obezbeđuju pristup komunalne tabeli biblioteke i kompjuterskih terminala. Rampa zatim uvodi studente u glavni prostor biblioteke koji je podeljen na dve zone -po aktivnostima i razlikuje se po boji i materijalu.

Tradicionalno koncipiran kao pojedinačna namena prostora, namenjen samo za proučavanje, biblioteka je sada višenamenski prostor koji podržava učenje i druženje. Kao posledica toga, projekat se deli na dve biblioteke koje se  preklapaju po aktivnostima i razlikuju po boji i materijalima. S jedne strane, zidovi i plafon na mirnoj studijskoj oblasti gde studenti rade uspravno na komunalnim stolovima i ugrađenim računarskim stanicama.

S druge strane, tapacirani banket definiše susedni dnevni boravak studija. Studenti se mogu lako prebaciti između obe zone i njihove potrebe se menjaju tokom dana, omogućavajući im da rade pojedinačno ili zajednički u dvadesetčetvoročasovnom ožičenom okruženju.

Police za knjige uklesane u zidove prikazuju originalnu zbirku knjiga Julian Street koje su poklonjene Univerzitetu Prinston 1962. godine. Ugrađeni u okviru ovih ormara za knjige, nalaze se kabineti kućnih računara i opreme za snimanje muzike, tako da studenti imaju pristup starim i novim medijima.

Elektronski mediji komunalne tabele daju interaktivnu forumu i studenti koledža Vilson mogu međusobno da razmenjuju informacije sa drugim studentima koji se nalaze u predvorju i biblioteci, kao i na udaljenim lokacijama u kampusu. Skriven u plafonu, projektor prikazuje interaktivnu sliku na tabeli, gde studenti mogu postavljati događaje na bilbordu zajednice i da se angažuju u društveno umrežavanje.           

Mobilni nameštaj i klizni paneli omogućavaju prostoru da bude lako rekonfigurisan tako da može da primi različite događaje - od studija do prostora za obroke i prostor za žurke.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;