PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Prinstonska Univerzitetska biblioteka Julian Street

20.07.2012. | dezeen

Biblioteka Julian Street, nova renovirana biblioteka koja se nalazi na Univerzitetu Prinston, transformiše čitaonicu veliku 288 kvadrata u državnu umetničku multimediju za učenje. Smešten između stambenog objekta koledža i glavnog centra kampusa, biblioteka deluje kao centar za studente na njihovom putu ka centralnom kampusu.

Priznajući da su, sa pojavom digitalnih tehnologija, biblioteke višenamenski prostori u kojima se uči i obavlja socijalna interakcija, projekat obnovljene biblioteke definiše okruženje gde studenti mogu da rade, koriste dnevni boravak i druže se tokom dana i noći.

Projekat rešava dvostruki izazov poboljšanja cirkulacije između trema i kampusa, kao i prostor između trema i biblioteke, dozvoljavajući predsoblju i biblioteci da se preklapaju. Uklonjen je postojeći zid i, inspirisan Laurentian bibliotekom u Firenci, dovodi biblioteku u predsoblje putem dinamične rampe koja se izliva u ovaj prethodno nedovoljno iskorišćeni prostor. Nije više samo prag, predsoblje je sada prostor na kome studenti uče, opuštaju se i druže.

Serija terasastih klupa aktiviraju predsoblje i obezbeđuju pristup komunalne tabeli biblioteke i kompjuterskih terminala. Rampa zatim uvodi studente u glavni prostor biblioteke koji je podeljen na dve zone -po aktivnostima i razlikuje se po boji i materijalu.

Tradicionalno koncipiran kao pojedinačna namena prostora, namenjen samo za proučavanje, biblioteka je sada višenamenski prostor koji podržava učenje i druženje. Kao posledica toga, projekat se deli na dve biblioteke koje se  preklapaju po aktivnostima i razlikuju po boji i materijalima. S jedne strane, zidovi i plafon na mirnoj studijskoj oblasti gde studenti rade uspravno na komunalnim stolovima i ugrađenim računarskim stanicama.

S druge strane, tapacirani banket definiše susedni dnevni boravak studija. Studenti se mogu lako prebaciti između obe zone i njihove potrebe se menjaju tokom dana, omogućavajući im da rade pojedinačno ili zajednički u dvadesetčetvoročasovnom ožičenom okruženju.

Police za knjige uklesane u zidove prikazuju originalnu zbirku knjiga Julian Street koje su poklonjene Univerzitetu Prinston 1962. godine. Ugrađeni u okviru ovih ormara za knjige, nalaze se kabineti kućnih računara i opreme za snimanje muzike, tako da studenti imaju pristup starim i novim medijima.

Elektronski mediji komunalne tabele daju interaktivnu forumu i studenti koledža Vilson mogu međusobno da razmenjuju informacije sa drugim studentima koji se nalaze u predvorju i biblioteci, kao i na udaljenim lokacijama u kampusu. Skriven u plafonu, projektor prikazuje interaktivnu sliku na tabeli, gde studenti mogu postavljati događaje na bilbordu zajednice i da se angažuju u društveno umrežavanje.           

Mobilni nameštaj i klizni paneli omogućavaju prostoru da bude lako rekonfigurisan tako da može da primi različite događaje - od studija do prostora za obroke i prostor za žurke.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;