South Mountain javna bibilioteka

29.12.2011. | Architect Magazine

Visokoškolske biblioteke i javne bibilioteke imaju vrlo različite svrhe. Prve su dom seminarskih radova i užurbanih studenata koji pripremaju ispite, potonje imaju potrebu da imaju najnovije savremene romane. One čak "imaju tendenciju da budu veoma različite u materijalima koje prikupljaju i kako funkcionišu", kaže Džejms E. Ričerd (James E. Richärd), član AIA i suvlasnik arhitektonskog biroa Richärd+Bauer iz Feniksa (Phoenix).

Ali u Feniksu, ove dve su iskombinovane u novi zajednički poduhvat između South Mountan javnog koledža (South Mountain Community College) i Javnog sistema biblioteka grada Feniksa (Phoenix Public Library system).

Biblioteka South Mountain ima površinu od 5.000 metara kvadratnih, projektovana je od strane Ričerdove firme, otvorena je ove jeseni i nalazi se na južnoj ivici kampusa koledža. Struktura od dva sprata obložena je bakarnom fasadom (kišnim platnom) i glazirana sa pet slojeva, koji služe kao fenjeri posle zalaska sunca. "Iz perspektive lokacije, biblioteci je bio potreban novi identitet", kaže Ričerd, "mesto gde javnost može da dođe i da se ne oseća da su zatočene negde u sred kampusa". U tom smislu, biblioteka je smeštena tik uz 24 ulicu i orijentisana je na način da javnost može da joj pristupi bez ikakvog potrebe da uđe u kampus.

Vertikalno izbrazdana fasada - obrazac koji je pod uticajem izgleda bar koda - je mnogo više od lepog lica. Ovo aktivno kišno platno (rainscreen - je spoljašnja površina izložena vremenskim uslovima spoljnih zidova koji se razlikuje od vlagootporne površine konstruktivnih zidova) krije integrisane oluke i vertikale koje odvode kišnicu, kao i svo strukturalnu učvršćivanje objekta.

Kako oksidira, zadržaće svoj metalik ton. U mnogim podnebljima, bakar bi vremenom postao zelen, ali u Arizoni, kaže Ričerd, "on oksidira do meke, prljave boje penija (stoti deo dolara - kovanica izrađena od bakra)". I mada je zasnovana na kvadratnom volumenu, "na ivicama smo vukli, pritiskali, i dodavali različite elemente koji prigušuju osnovni blokove objekta".

Unutra, projektni program je morao biti pažljivo distribuiran kako bi služio ujedno i studentima i stanovnicima oblasti. Funkcije javne biblioteke, uključujući prostor za decu, prostor za tinejdžere, kao i višenamenske prostorije, su ograničene na prvom spratu. Funkcije visokoškolske biblioteke - sto kompjuterskih terminala, prostori za istraživački rad, zajedno sa multimedijalnim učionicama i studijem digitalne produkcije - nalaze se na spratu. Cilj nije bio da se funkcije dupliraju, već da se stvori integracija između javnih i akademskih biblioteka.

Postoje dva glavna ulaza, jedan kroz javnu fasadu, drugi na strani kampusa. Bakarni omotač nastavlja se unutra gde označava vestibile, dok su podovi od ispoliranog teraca sa slomljenim ogledalo agregatom koji reflektuje sunčevu svetlost koja ulazi kroz zasenčene prozore. Četiri velika stepeništa, sa poliranim čeličnim panelima koji pridržavaju rukohvata, obeležavaju kvadrante objekta.

Počevši od prizemlja, aluminijumski paneli, sečeni vodenim mlazom, preklapaju čelik, sa različitim šablonima za svako stepenište. Četiri motiva su apstrakcije biljaka astre, citrusa, siraka i pamuka - četiri glavnih useva gajenih u oblasti, ne tako daleke poljoprivredne prošlosti. Obrasci se nastavljaju na zastakljenim balustrada svakog kvadranta drugog nivoa, kao transparentne vinil aplikacije.

U cilju stvaranja utiska toplote u enterijeru od stakla i metala, projektanti su uveli drveni plafon. Male drvene ploče, različitih debljina i dubina, su pojedinačno prikovane za plafon - "lako je napraviti nešto nasumično", kaže Ričerd, "bilo bi mnogo teže da smo tražili od nekoga da stvori uglađenu površinu" - i raspoređeni blago da razotkriju akustični materijal koji omogućava vajarskom plafonu udvostručenje akustičnih karakteristika.


Šunjajući se preko površine plafona, smeštene od pogleda, nalaze se instalacije potrebne za zgradu, iključujući mehaničke i električne instalacije. Fluoroscnetne trake svetla su usmerene tako da se odbijaju od kanale. Ovo stvara difuzni sjaj koji se filtrita kroz mat panele i obezbeđuje sveukupno ambijentalno osvetljanje biblioteke.

Dnevno svetlo se filtrira kroz fasadni omotač. Trostruko glazirana, matirana, stakla dopuštaju prodor dnevnoj svetlosti bez da doprinosi sjaju; sistem takođe ventilira topao vazduh u cilju smanjenja toplotnih dobitaka.

Slojevitost funkcije i prostora funkcioniše: deca koja se ređaju da slušaju priču ne obraćaju uopšte pažnju na studente koji okupiraju donje čitaonice. I dok je kombinacija fukcija biblioteke možda jedinstvena, u njenoj srži, zgrada "pruža prostor za ljudsku komunikaciju", kaže Ričerd, "kako jedni sa drugima i sa informacijama".

Više o projektu:

Projekat: South Mountain Community Library
Klijent: Maricopa County Community Colleges District i Phoenix Public Library
Arhitektura: Richärd+Bauer
Mehaničke, električne i ViK instalacije: Energy Systems Design
Konstrukcija: Rudow + Berry, Dibble Engineering
Glavni izvođač: Haydon Building Corp.
Pejzažna arhitektura: Kimley-Horn and Associates
Akustika: McKay Conant Hoover
Osvetljenje: Roger Smith Lighting Design
Površina: 5.000 metara kvadratnih
Cena: 16,2 miliona američkih dolara

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...