INFONET-468X60-BANNER

Njujorška Javna biblioteka - 1100 Architect

08.02.2012. | Arch Daily

Ovaj odeljak njujorške biblioteke od 1.000 metara kvadrata, koja zauzima donja dva sprata stambene visokospratnice u delu Menhetna pod nazivom Battery Park City (planirana zajednica na jugozapadnom delu Menhetna, površine od 0,37 kilometara kvadratnih), naručena je da zadovolji potrebe ove nove i brzorastuće zajednice. Kao nove kulturne institucije, koja nije ukorenjena u zajednici, bilo je od ključnog značaja za projekat da uspostavi svoje prisustvo kako bi privukao posetioce.

Projekat je radio arhitektonski biro 1100 Architect sa sedištima u Njujorku i Frankfurtu. Arhitekte su obezbedile da projekat bude primećen sa dizajnom koji najavljuje biblioteku okružujućoj zajednici: potpuno zastakljena, dvospratna, fasada na naijstaknutijem uglu biblioteke pojačava vezu između prolaznika na ulici i unutrašnjih prostora. Svetla, šarena sekcija za decu zauzima prostor pored fronta ulice, čineći posmatračima evidentnu transformaciju standardnih biblioteka i prostora za čitanje u viziju za 21. vek.

Biblioteka pre svega funkcioniše kao samouslužni sistem koji zahteva da rapored bude jednostavan za navigaciju i izuzetno pojednostavljen. Otvoreni, svetli prostori stvaraju ambijent dobrodošlice za javnost, dok je dizajn polica i povremenih displeja, nameštaja i informacionog pulta olakšava najefikasniju cirkulaciju. Pronalaženje puta kroz biblioteku je intuitivno zbog vizulenih signala raspoređenih u prostoru i korišćenja boja kao odrednica.

Prostor za biblioteku je dodeljen od strane izvođača višespratnice, i njegov prostorni raspored je bio čudan, podeljen na tri različite oblasti - ulazni deo, prostor prvog sprata i mezanin. Dinamičan plafon deluje kao fizički i vizuelni ujedinitelj sve tri zone i njegove sklapajuće ravni usmeravaju pažnju kroz biblioteku.

Centralno stepenište je upečatljivo, i njegovo prisustvo se slavi umesto da se krije, podstičući korisnike da istraže oba nivoa biblioteke. Delom funkcionalno i delom skulpturalno, stepenište od betona i čelika sa završnom obradom od teraca prenosi izdržljivu i monolitnu sliku, koje se anulira negativnim prostorom ispod njega gde postoji primamljivo, šarena klupa.

Ovaj projekat, koji je najviše eko-prijateljski od svih odeljaka njujorških javnih biblioteka, koristi brojne strategije održivog dizajna i na putu je da dobije LEED Gold sertifikat. Sistem osvetljenja kombinuje potrebu za svetlim i funkcionalnim bibliotekarskim prostorom i energetsko efikasna rešenja. Instalacija uređaja za dnevno zatamljivanje registruje količinu svetlosti koja ulazi i zatamnjuje obližnje izvore svetlosti u cilju kompenzacije. Energetska efikasnost osvetljenja je dodatno poboljšana korišćenjem sijaličnih mesta sa niskom potrošnjom energije i senzorima prisustva u malim, manje koriščenih, prostorima.

Reciklirano drvo od proizvođača drvnih proizvoda, podne obloge napravljene od recikliranih kamionskih guma, kao i reciklirani čelik korišćen u policama, vratima, štokovima i konstrukciji su deo napora da se pažljivo uzme u obzir životni ciklus svih upotrebljenih materijala. Potrošnja energije u ovom odeljku njujorških biblioteka se meri i nadoknađuje na udaljenim lokacijam koje koriste održive izvore energije poput vetrogeneratora, solarnih instalacija i hidroelektrana.

Uz obilje prirodnog svetla, prostorno dramatičnih linija viđenja, efikasnim cirkulatornim putanjama, ogranak njujorških biblioteka u ovom delu Menhetna je odmah uspeo da privuče posetioce i podstakne zajednicu da je koriste.

Projekat je osvojio više nagrada za arhitekturu i održivo projektovanje. Neke od njih su Craftsmanship Award 2011. godine, koju dodeljuju The National Terrazzo and Mosaic Association, Port Morris Tile and Marble Corporation, kao i Best of Year Merit Award za 2010. godinu, koju dodeljuje časopis Interior Design.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portalom Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;