Kalifornija usvaja predlog projekta brzih šina vrednog 8 milijardi dolara

10.07.2012. | Inhabitat

Nakon mnogo godina debate, naglih troškova i dugotrajne brige vezane za fiskalnu krizu države, Senat države Kalifornija je glasao prošle nedelje za odobravanje prvog američkog projekta - brze šine. Protivnici velikih brzina pruge su ostali revoltirani, jer oni i dalje tvrde da je eventualni plan povezivanja šina od San Dijega do Sakramenta pun zamki u vreme kada se država suočava sa godišnjim budžetskim obračunima. 

Izglasano je budžetskih 8 milijardi dolara za troškove izgradnje, što je samo jedan segment onoga što će na kraju koštati 69 milijardi dolara. Skoro 6 milijardi dolara će koštati izgradnja 130 kilometara puta između Madere i Henforda koji će poslužiti kao "kičma" sistema dugog 520 kilometara. Protivnici projekta brzih šina su ispitivali zašto je izgradnja počela u Kaliforniji, u dolini San Hoakin, kada je glavna svrha železničke linije da se poveže Bej oblast sa južnom Kalifornijom. Zemljoposednici koji su pogođeni planom se glasno bore protiv projekta u sudu.

Usvajanje Predloga zakona je pobeda za guvernera Kalifornije Džerija Brauna (Jerry Brown) čiji rejting je u poslednjih nekoliko meseci poljuljan. Takođe, Ešli Sverengin (Ashley Swearengin) republikanac i guverner grada Fresno u Kaliforniji, vidi ovaj projekat kao priliku da se transformiše ekonomija i imidž u dolini San Huakin nudeći stanovnicima u ovom gradu od 500.000 stanovnika brz i jednostavan način da otputuju do San Franciska ili Los Anđelesa.

Dodatna sredstva odobrena tokom ove runde će ići u pravcu modernizacije prigradskih pruga u Južnoj Kaliforniji, kao i naelektrisanost iskorišćena u liniji koja povezuje Silikonsku dolinu u San Francisku. Plan da se putuje brzinom od 220 kilometara na sat između Sautlenda i Bej oblasti još uvek je godinama daleko, ali dugoročna alternativa pretrpanim aerodromima i vožnjom kroz auto - put Interstate 5 je sve bliža.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...