INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Poslovna zgrada "Kristal" u Kopenhagenu

14.06.2012. | Architecture News Plus

Kristal (The Crystal) je projekat koji se nalazi u Kopenhagenu, Danskoj, i ideja je arhitektonskog biroa Šmit Hamer Lasen (Schmidt Hammer Lassen).

U smislu oblika i proporcija, zgrada se nalazi u sredini, između grada i luke, i usklađena je sa susednim zgradama. Na južnoj strani, ona raste sa osvrtom na vrh zgrade pod nazivom "Elephant house" i stvara prostor za glavni ulaz. Prolaz ispod zgrade omogućava jasan pogled na sedište zgrade Nikredit i luke.

Unutrašnjost zgrade je u skladu sa zahtevima funkcionalnosti, fleksibilnosti i efikasnosti. Tipičan plan sprata je u obliku slova Z oko dve pretkomore, osiguravajući da su svi radni prostori dobro osvetljeni i omogućava uživanje u pogledu. Dispozicija plana omogućava smeštaj odvojenih kancelarija ili sobe za sastanke. Velika trodimenzionalna čelična konstrukcija predstavlja sistemsku funkciju konstruktivne zgrade kao arhitektonski element dok istovremeno oslobađa zgradu, stvarajući maksimalnu fleksibilnost u kancelarijskim prostorijama.

Dvostruko zastakljena fasada ima integrisan solarni ekran i krasi suptilni projekat ekrana koji ublažava solarni ulazak, reflektuje svetlost i daje zgradi homogen izraz koji povećava njegovu skulpturnu formu.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;