INFONET-468X60-BANNER

Zmaj u centru Šangaja

11.06.2012. | Gizmag

Arhitektura ima moć da u potpunosti menja svoju okolinu, stvarajući zajedničku tačku koja utiče na mnogo veću površinu od one koje naseljava. To znači da kada je reč obnovi lokalnih površina iz temelja, da je potreban hrabar novi pristup, onaj koji gleda ka budućnosti ukorenjujući se u prošlosti.

Bugarski arhitektonski biro Sonik Module veruje da je uspeo da postigne ovaj nezgodan balans sa Sity konceptom - idejnim projektom zamišljenim kao centralnom tačkom za rekonstrukciju područja duž Sužo potoka u Šangaju.

Projekat Sity je konceptualno arhitektonsko rešenje predato u međunarodnom arhitektonskom konkursu Re-Thinking Shanghai 2012. Ukratko: projektovati vizionarski predlog održive arhitektonske intervencije duž Sužo potoka u Šangaju.

Ime Sity, uzgred, dolazi iz amalgama termina Shanghai City (Šangaj), Super City, Spiral City (Spiralni grad) i Structure (Struktura).

Koncept rešenja Sity jeste pokušaj premošćavanja jaza između stare i nove Kine sa svojim oblikovanjem inspirisanim zmajem. Kineski zmaj je mitska zver koja označava moć i snagu, što su elementi koji svakako priliče strukturi takve veličine i obima - predloženo je da Sity koncept bude visok do 60 spratova.

Beskonačnost je simbol velikog nasleđa i tradicije Kine. Dinamika projekta održava užurbani ritam Šangaja - centra inovacija, novih tehnologija, ekstremnih visina, napredaka i održivosti.

Projekat obuhvata stabilnu konceptualnu platformu, otpornu na sve prirodne fenomene poput zemljotresa, sa maksimalnom izloženošću suncu, prirodnom ventilacijom, hlađenjem vode i klimatizacijom, proizvodnjom energije i mogućim prisustvom svih budućih tehnologija, koje će po prvi put biti viđene u Šangaju.

Ispod same upečatljive strukture nalazi se veštačka reka i park, sa raznovrsnim presecanjima gde pešaci mogu da uđu u objekte. Veća količina posetilaca može pristupiti lokaciji uz pomoć niza puteva, brodova koji putuju duž reke i podzemnom železnicom. Unutrašnjost strukture je teže zamisliti, čak i uz pomoć dijagrama.

Mi znamo da će tamo postojati liftovi i šetališta koja transportuju ljude okolo. Sity je projektovan da bude funkcionalno mešovitog karaktera, sa stambenim prostorom koji koegzistira pored poslovnog prostora.

"Zaista se nadam da će ljudi iz Šangaja uživati u, i pokušati da realizuju projekat Sity, zato što je sve ovo novi urbanizam i arhitektura za dinamičan, ekološki i realno održivi život u gradu", kaže koautor projekta Anastas Kanev. "Efekat će sigurno biti veoma dobar na makro nivou."

Neformalni partneri koji su radili na projektu zajedno sa firomom Sonik Module su Novi bugarski univerzitet (Нов български университет) i Univerzitet šumarstva u Sofiji (Лесотехнически университет - София).

Projekat Sity daje hrabru izjavu, onu koja ako bi se ikada izvodila bi nesumljivo predstavljala izazov za gradnju. Ovo je arhitektonsko delo koje se graniči sa umetničkim delom, i ono bi ostavilo trajan utisak na bilo kog posetioca Šangaja. U stvari, verovatno bi privuklo i veliki broj posetilaca samo po sebi.

Krajnji rok za predaju radova u konkursu Re-Thinking Šangaj 2012 je već prošao, tako da je sada do žirija da donese odluku o pobedniku. Pobedničko rešenje neće nužno biti naručeno, već će projektanski tim biti pozvan da dalje razvije koncept svoje ideje.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;