INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

RTKL - pobednik internacionalnog konkursa za multifunkcionalne kule bliznakinje u Kini

29.08.2011. | Lorraine Mirabella | The Baltimore Sun

Baltimorski arhitektonski biro RTKL Associates Inc. skoro je pobedio dva internacionalna rivala i osvojio prvo mesto na konkursu za multifunkcionalne kule u gradu pored reke Jangce u Kini.

Prošle zime, RTKL i dve druge arhitektonske firme - jedna britanska a jedna francuska - su pozvane od strane kompanije Jiangsu Shagang Group da predaju planove za multifunkcionalne kule bliznakinje smeštene u  Zhangjiagangu, gradu od 1,5 miliona stanovnika koji se nalazi oko 100km od Šangaja.

RTKL je pobedio sa projektom dva visoka nebodera koji su povezani sa eliptičnim atrijumom. Hotel sa 64 spratova i apartmanska zgrada biće najviši objekat u gradu koji se ponosi svojim zelenim, otvorenim, prostorima.

Trospratni atrijum po projektu šoping centar sa restoranima i zabavnim sadržajima, projektovan je kao mesto za okupljanje i povezivaće se sa kancelarijskom kulom od 42 spratova.

Grad, takođe, planira da izgradi gust centar sa 16 zgrada za stanovanje i izdavanje, premda nije izabran arhitekta za taj posao.

Projekat predstavlja prikaz mnogih drugih projekata - često sa kancelarijama, šoping zonama, hotelima i multifunkcionalnim životnim prostorima - koji niču u gradovima svih veličina širom Kine kako bi zadovoljili još uvek rastuću potrebu za njima, kaže Kit Kempbel (Keith Campbell), podpredsednik RTKL-a. Opštinske vlasti se nadaju da će projekat pomoći u stvaranju novog komercijalnog centra i da će privući posetioce u njihov grad, kaže on.

Globalna arhitektonska firma RTKL, koja je otvorila svoje zastupništvo u Šangaju 2003. godine, prošle godine je otvorila kancelariju u Pekingu, i sada projektuje više multifunkcionalnih objekata širom Kine.

Podpredsednik RTKL-a, Kit Kempbel, koji vodi projekat za multifunkcionalne kule bliznakinje u Zhangjiagangu, priča o projektu i šansama u Kini.

Kako se ovaj projekat upoređuje sa drugim koji se izvode u Kini?

Ovo je projekat pristojne veličine - oko 230.000 kvadratnih metara. Teško da je bilo koji (projekat u izgradnji) u Sjedinjenim Američkim Državama veći, ali u Kini ih postoji mnogo.

Kako biste ocenili tržište nekretnina u Kini?

Tržište nekretnina je još uvek mnogo jako i tako je već godinama. Postoji mnogo pažnje i sredstava koju ulaže vlada u razvoj. To je neverovatno u pogledu rasta. Mnogo ekonomista kažu da privredni rast Kine ne može više da bude 8 do 10 procenata godišnje, i mi i ostali očekujemo usporavanje. Ali ipak, imajući u obzir populaciju i njene zahteve, i ako privredni rast Kine značajno uspori to će još uvek biti jako tržište.

Kit Kempbel (Keith Campbell), podpredsednik RTKL-a

Kakve je sve šanse vaša firma videla u Kini?

Kancelarija u Šangaju raste i ide joj prilično dobro... i skoro smo otvorili kancelariju u Pekingu (nakon kupovine firme tamo). Ono što uglavnom radimo jesu multifunkcionalni projekti. Retko radimo projekte kancelarisjke zgrade ili tržnog centra. Predstoji potencijalno usporavanje u budućnosti, ali za sada mi to nismo primetili na našim poslovima ili u potražnji za našim uslugama. Postoji, još uvek, velika tranzicija populacije između ruralnih i urbanih krajeva, i postoji još uvek dosta potražnje za stanovima.

Ovo će biti najveći, novi, projekat u Zhangjiagangu, iako smo videli dosta rezidencijalne izgradnje, kako porodičnih kuća tako i stambenih zgrada.

Šta su od vas tražili na ovom konkursu?

Tražili su ključni element (reper) u panorami grada, ali ujedno su tražili dobro promišljen urbanizam - kako će se ovaj projekat uklopiti u postojeću urbanu matricu i grad, kao i u budućem razvitku. Ali kineski klijenti vam ne daju dosta pravaca ka onome što traže od arhitekture.

Koji je bio pristup biroa u projektovanju ovog objekta?

Posetili smo lokaciju nekoliko puta i želeli smo da shvatimo okolinu i koje urbane aktivnosti se okolo događaju. To nam je pomoglo u oblikovanju objekta i nalaženju projektnog rešenja. Preko puta ulice se nalazi novu kulturni centar... i mali komercijalni distrikt je na drugoj strani ulice. Ova lokacija i projekat je pokušaj opštine da pomeri centralni, poslovni, kraj od starog gradskog centra u novu deo grada. Ovaj objekat će bit prvi komercijalni magnet te vrste za ovaj, novi, deo grada.

Kako biste opisali krajnji rezultat?

Pa, on je napredan, savremen dizajn. U Kini je sve okrenuto planiranju budućnosti. Zato oni ulažu sredstva u infrastrukturu. Oni projektuju i grade ne za sutra, već za 50 godina u budućnosti.

Linkovi:

  • Adrian Smith + Gordon Gill Architecture projektuju 4. najveću zgradu na svetu - link
  • Rastu sumnje u finansijsku moć Kine - link
  • Najveći muzej na svetu: Nacionalni muzej Kine u Pekingu - link
  • Kina se zainteresovala za energetsku efikasnost - link
  • Šangajsko plivalište - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;