Amerikanci prave "grad duhova" vredan milijardu dolara

11.05.2012. | Blic

"Grad duhova", vredan milijardu dolara, nići će u zabiti jugoistoka američke savezne države Novi Meksiko. Grad bi mogao da udomi 35.000 ljudi i imaće prave puteve, kuće i sve druge objekte, ali u njemu neće živeti niko. Namenjen je isključivo testiranju novih tehnologija u urbanoj sredini, a bez uznemiravanja stanovništva.


Idejno rešenje modernog "grada duhova"

"Pegazus holdings", investitori koji sprovode ovaj projekat, nazvan Centar za inovaciju, tehnologiju i testiranje (CITE), tvrde da će im "grad duhova" pomoći u istraživanjima obnovljivih izvora energije, kao i u inteligentnom upravljanju saobraćajem i novoj generaciji bežičnih mreža.

Izgradnja "grada duhova" trebalo bi da započne 30. juna. U kućama u kojima niko neće živeti biće ugrađeni čak i lavaboi i veš mašine koje će raditi normalno.

Gradići iz vesterna

"Gradovi duhova" nisu neuobičajena pojava u SAD, pošto su stanovnici napuštali veliki broj gradova ako bi se ugasila industrija koja bi "hranila" neko područje. Ovo je prvi put ikada da neko gradi "grad duhova" koji ima specifičnu namenu.

 

Među inovacijama koje će se naći na ovom ogromnom poligonu za testiranje biće, pored automobila kojima nije potreban vozač, i unapređene veš mašine i lavaboi koji sami kontrolišu protok vode.

- Jedino što nećemo raditi je dizanje stvari u vazduh... Nadam se - rekao je Bob Bramli, izvršni direktor firme koja stoji iza projekta.

Nada za stanovnike susednog gradića Hobs

Sem Kob, gradonačelnik susednog Hobsa, koji propada još od osamdesetih godina prošlog veka, veruje da će ovaj projekat spasiti gradić od daljeg propadanja.

Hobs se prijavio da bude sused "gradu duhova" i učestvuje u projektu, u nadi da će to pomoći oporavku lokalne ekonomije koja je u potpunosti zavisila od naftne i gasne industrije. Izgradnja neobične strukture trebalo bi da, između ostalog, njegovim stanovnicima obezbedi i bolje transportne veze.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...
Darko 14.07.2020.
Ima stanova bez seče šuma. Samo je ovde mul...
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...