Ordos - Najveći grad duhova u Kini

19.03.2012. | D. Milojković | Blic

U kineskoj pokrajini Unutrašnja Mongolija čitav jedan grad, sagrađen za više od miliona stanovnika, gotovo je prazan. Ordos je rodno mesto Džingis Kana i vekovima je bilo tradicionalno mongolsko naselje sa nekoliko hiljada ljudi. Na tom mestu nikao je grad sa blokovima višespratnica, javnim zgradama, prostranim trgovima i upečatljivim spomenicima. Jedino što se nije značajno promenilo je - broj stanovnika.


Sablasno prazan monumentalni Trg Džingis Kana

Ogromni kip moćnog ratnika Džingis Kana uzdiže se na Džingis Kanovom trgu u Novom Ordosu. Trg je prostran i po snežnoj izmaglici se ne može ceo ni sagledati, a okružen je visokim, impozantnim zgradama.

Na centru trga se propinju dva džinovska konja iz mongolskih stepa, spomenik koji baca u zasenak čak i samog Kana, i još više ističu pustoš mesta, poznatog kao najveći kineski grad duhova.


Mnogi ljudi su izgubili novac investirajući u nekretnine u Ordosu

Većina zgrada u Novom Ordosu prazna je i nenameštena, a blokovi ekspresno sagrađenih zgrada puni su neprodatih stanova.

Priča je počela pre 20 godina, sa velikim projektom eksploatacije uglja u Mongoliji. Privatne rudarske kompanije pohrlile su u monglsku stepu, otvarajući velike rudnike i površinske kopove. Seljaci su prodavali zemlju rudnicima i preko noći postajali bogati. Radna mesta su se otvarala, a niz drum su odlazila teretna vozila prepuna uglja.


Planeri su predvideli više stotina hiljada novih stanovnika...

Novac je priticao, a gradić Ordos je doživljavao procvat. Gradske vlasti su rešile da ne budu sitničave. Napravljeni su planovi za izgradnju ogromnog novog grada za nekoliko stotina hiljada staniovnika, sa Džingis Kanovim trgom u centru. Deset godina kasnije, Novi Ordos je uglavnom prazan.


Blokovi ekspresno sagrađenih zgrada puni su neprodatih stanova

U gradu predviđenom za preko milion stanovnika živi oko petine tog broja, a slabo građeni javni objekti zvrje prazni i urušavaju se.

Grad izgrađen na ledini, u neprijatnoj i oštroj Mongolskoj klimi, poznatoj po ogromnim temperaturnim razlikama i neumoljivim vetrovima, nikada nije uspeo da privuče planirani broj stanovnika, upkos brojnim pogodnostima koje se doseljenicima nude.


Većina zgrada u Novom Ordosu prazna je i nenameštena

Ordos je samo najspektakularniji primer novog kineskog fenomena - gradova duhova. Sve su brojniji slučajevi mesta sa neprodatim stanovima i poslovnim prostorom koji nema ko da iznajmi.

Kinezi tek u proteklih 25 godina uopšte imaju mogućnost da kupuju nekretnine i da trguju njima, ali na Zapadu mnogi tvrde da je kineskom građevinskom bumu došao kraj i da je mehur od sapunice tamošnjeg tržišta nekretnina već počeo da puca.

Sami Kinezi na stvar gledaju opuštenije: veruju da će državnom rukovodstvu poći za rukom da sa ovom pojavom planski izađe na kraj, a uzdaju se i u ogromni rezervoar radne snage koja postojano pritiče iz unutrašnjosti u gradove, u potrazi za poslom i životnim prostorom.

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...