INFONET-468X60-BANNER

Ordos - Najveći grad duhova u Kini

19.03.2012. | D. Milojković | Blic

U kineskoj pokrajini Unutrašnja Mongolija čitav jedan grad, sagrađen za više od miliona stanovnika, gotovo je prazan. Ordos je rodno mesto Džingis Kana i vekovima je bilo tradicionalno mongolsko naselje sa nekoliko hiljada ljudi. Na tom mestu nikao je grad sa blokovima višespratnica, javnim zgradama, prostranim trgovima i upečatljivim spomenicima. Jedino što se nije značajno promenilo je - broj stanovnika.


Sablasno prazan monumentalni Trg Džingis Kana

Ogromni kip moćnog ratnika Džingis Kana uzdiže se na Džingis Kanovom trgu u Novom Ordosu. Trg je prostran i po snežnoj izmaglici se ne može ceo ni sagledati, a okružen je visokim, impozantnim zgradama.

Na centru trga se propinju dva džinovska konja iz mongolskih stepa, spomenik koji baca u zasenak čak i samog Kana, i još više ističu pustoš mesta, poznatog kao najveći kineski grad duhova.


Mnogi ljudi su izgubili novac investirajući u nekretnine u Ordosu

Većina zgrada u Novom Ordosu prazna je i nenameštena, a blokovi ekspresno sagrađenih zgrada puni su neprodatih stanova.

Priča je počela pre 20 godina, sa velikim projektom eksploatacije uglja u Mongoliji. Privatne rudarske kompanije pohrlile su u monglsku stepu, otvarajući velike rudnike i površinske kopove. Seljaci su prodavali zemlju rudnicima i preko noći postajali bogati. Radna mesta su se otvarala, a niz drum su odlazila teretna vozila prepuna uglja.


Planeri su predvideli više stotina hiljada novih stanovnika...

Novac je priticao, a gradić Ordos je doživljavao procvat. Gradske vlasti su rešile da ne budu sitničave. Napravljeni su planovi za izgradnju ogromnog novog grada za nekoliko stotina hiljada staniovnika, sa Džingis Kanovim trgom u centru. Deset godina kasnije, Novi Ordos je uglavnom prazan.


Blokovi ekspresno sagrađenih zgrada puni su neprodatih stanova

U gradu predviđenom za preko milion stanovnika živi oko petine tog broja, a slabo građeni javni objekti zvrje prazni i urušavaju se.

Grad izgrađen na ledini, u neprijatnoj i oštroj Mongolskoj klimi, poznatoj po ogromnim temperaturnim razlikama i neumoljivim vetrovima, nikada nije uspeo da privuče planirani broj stanovnika, upkos brojnim pogodnostima koje se doseljenicima nude.


Većina zgrada u Novom Ordosu prazna je i nenameštena

Ordos je samo najspektakularniji primer novog kineskog fenomena - gradova duhova. Sve su brojniji slučajevi mesta sa neprodatim stanovima i poslovnim prostorom koji nema ko da iznajmi.

Kinezi tek u proteklih 25 godina uopšte imaju mogućnost da kupuju nekretnine i da trguju njima, ali na Zapadu mnogi tvrde da je kineskom građevinskom bumu došao kraj i da je mehur od sapunice tamošnjeg tržišta nekretnina već počeo da puca.

Sami Kinezi na stvar gledaju opuštenije: veruju da će državnom rukovodstvu poći za rukom da sa ovom pojavom planski izađe na kraj, a uzdaju se i u ogromni rezervoar radne snage koja postojano pritiče iz unutrašnjosti u gradove, u potrazi za poslom i životnim prostorom.

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;