PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

BINA 2012 - U susret ENERGIJI GRADA

29.03.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture, prvi put održana 2006. godine, na inicijativu Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda, osnovana je kao sveža, dinamična snaga u oblasti arhitekture i urbanog planiranja u Srbiji. BINA je godišnji događaj otvoren za stručnu i opštu javnost. Ovogodišnja BINA 2012, sa temom Energija grada, održaće se od 19. aprila do 4. maja na različitim lokacijama u Beogradu.

Motivisana idejom da svi imamo isto iskustvo života u gradu, BINA ove godine pokušava da, uz razmenu iskustava i znanja, postavi pitanje – šta su preduslovi optimalnog razvoja grada  i koji su pokretači ritma i energije gradskog života. BINA je stručna manifestacija koja ne samo što u fokus postavlja arhitektonska i urbanistička ostvarenja i njihove autore, već pokušava i da zainteresuje širu javnost, upoznajući je sa aktuelnim temama arhitektonske prakse i teorije.

Grad kome pripadamo predstavlja naš zajednički projekat, zato BINA ove godine predlaže da odvojimo malo vremena i u otvorenom dijalogu sa predstavnicima struke, gradskih institucija i šire javnosti, a uz iskustva gostiju iz inostranstva, preispitamo tokove energije grada. Imajući u vidu da kvantitet ne podrazumeva obavezno i kvalitet, BINA 2012 prepoznaje potrebu za artikulacijom ove energije i, prema tome, stalnu potrebu za proučavanjem, istraživanjem i preispitivanjem svih faktora koji na nju utiču.

Sve događaje u sklopu BINA 2012 organizuju i vode priznati domaći i međunarodni stručnjaci. Tokom godina, BINA je obuhvatila široki spektar tema i pitanja, od rekonstrukcije i konzervacije urbanog tkiva do stanovanja, gradske politike i mnogih agendi održivosti i održivog razvoja. Dubokim angažovanjem u pitanjima grada, BINA je tokom proteklih sedam godina, od svog nastajanja, izrasla u afirmisanu platformu za proučavanje i istraživanje. Ove godine postavlja se pitanje grada kao centralnog mesta susreta i zajedničkih interesovanja, energija grada simboliše inicijativu da briga o našem životnom okruženju postane naša permanentna potreba.

BINA nastoji da u javnosti izgradi i ojača sposobnost kreativnog i kritičkog diskursa o gradu, da pobudi i izoštri opštu svest o urbanoj sredini, omogući javnosti da iskaže svoje mišljenje o kvalitetima svoje sredine, kao i da kroz ceo taj proces doživi novo iskustvo kulture u gradu – da se kreće sa jednog mesta na drugo, sa jednog punkta na drugi događaj, da istovremeno direktno proživi novo iskustvo kreativnog grada.
 
S takvim ciljem BINA na različitim lokacijama organizuje izložbe, predavanja, okrugle stolove, radionice, šetnje kroz grad – pokušavajući da iskustvo manifestacije postane za posetioca i jedan novi doživljaj percepcije gradskog prostora i događaja, nova dinamika grada.

Program je koncipiran tako da obuhvata gostujuće izložbe i predavanja eminentnih stručnjaka iz inostranstva. Centralna izložba je Pedeset godina arhitekture Londona, domaćina Olimpijskih igara 2012, koja će u galeriji Progres trajati do 8. maja 2012. Kustos izložbe je Odbor Kluba arhitekata Velike Britanije sa Piterom Marejem (Peter Murrey) na čelu. U okviru izložbe, predavanja će održati Piter Bišop (Peter Bishop), Malkolm Smit (Malcom Smith), Mark Brerli (Mark Brearley) i Majkl Tejlor (Michael Taylor).

Prikazaće se i izložbe Teksture arhitekture Berlina autora Miloša Komlenića i Razglednice iz Evrope, koja predstavlja radove osam arhitekata koji su diplomirali na Univerzitetu u Beogradu i koji danas rade u drugim sredinama, u profesionalnim i akademskim institucijama koje imaju značajno mesto na evropskoj arhitektonskoj sceni.

Koliko smo svesni svoje uloge u gradu publika će moći da sazna na zanimljivim predavanjima i debatama o pitanjima grada, kao što je debata Mapa upravljanja Beogradom, u dijalogu sa institucijama grada i menadžerima koji ga vode. Zajednički dijalog u Galeriji Artget vodiće Dejan Vasović (Grad Beograd), Zoran Alimpić (Skupština grada Beograda), Žaklina Gligorijević (Urbanistički zavod i Društvo arhitekata Beograda), Ivan Rašković (Društvo arhitekata Beograda) i Igor Marić (Udruženje arhitekata Srbije i Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije). Jedno podsećanje na Ranka Radovića je debata koju će voditi Bojan Kovačević, a koja će nas podsetiti na opus i uticaj velikog arhitekte.

BINA, kao i svake godine, organizuje izložbu na kojoj se prikazuju nagrađeni radovi, kao i izložbu na kojoj se prikazuju radovi sa arhitektonskih i urbanističkih konkursa iz prethodne godine.

BINA šetnje kroz arhitekturu jedan su od najposećenijih događaja Nedelje arhitekture i predstavljaju stručna tematska vođenja zainteresovanih posetilaca kroz jedno novo iskustvo percepcije grada. Neke od šetnji ove godine su: Alejama Novog groblja, Industrijsko nasleđe Beograda, Arhitektura i vojska, Fakulteti i biblioteke Beograda, Zgrada i reč, Ja sam Beograđanin, Izgubljeno – nađeno i Beograd ispod Beograda.

Na Trgu Nikole Pašića biće postavljena BINA kabina platforma-paviljon, instalacija mladih arhitekata, autora iz Norveške MDH Arkitekter (Mina Riska, Helge Lunder, Dagfin Sagen) u saradnji sa Natašom Zednik, sa idejom da predstavi moderne pristupe za rešavanje urbanih ambijenata i ponudi nove smernice za razvoj urbanih oaza. Platforma  je mesto druženja, novo mesto okupljanja i novi reper za šetnje u gradu. Okupljena publika i profesionalci moći će da je koriste kao mesto za razmenu ideja, novih saznanja o upotrebi materijala koji su već korišćeni.

Svi programi koje organizuje BINA imaju i edukativni, i zabavni karakter. Tako će studenti, ali i oni najmlađi, na stručno vođenim radionicama moći više da saznaju o arhitekturi i svom gradu.

BINA ne bi bila moguća bez stalnih pokrovitelja, Skupštine grada Beograda, Inženjerske komore Srbije, Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije. I ove godine su brojni partneri, poput Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Centra za promociju nauke, Univerziteta Megatrend – Fakulteta za umetnost i dizajn, Opštine Stari grad, Galerije O3one, Galerije Progres i mnogih drugih. Izložba Pedeset godina arhitekture Londona ne bi bila moguća bez podrške British Councila iz Beograda, sa pratećom radionicom Grad i svetlost koju vodi Centar za promociju nauke. Izložba Querbar ne bi bila moguća bez podrške Austrijskog kulturnog foruma.

Neki programi su osmišljeni u saradnji sa kolegama iz udruženja Distrikt 6, Do.co.mo.mo. Srbija, Proces edukativna arhitektura i Go2Serbia.

Grad pripada svima nama, zajedno moramo odlučiti kakvim želimo da ga napravimo!
Grad pripada svima nama, hajde da ga zajedno osmislimo!

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


DELTAREALESTATE-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;