INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

OI London 2012: Arhitektonski i urbanistički pregled

22.03.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Ovo leto London, Velika Britanija, biće domaćin Letnjih Olimpijskih igara po treći put, a izgradnja objekata i infrastrukture potrebnih za održavanje Olimpijskih igri je uporedo sa izgradnjom čitavog novog grada. Iako neki događaji mogu biti smešteni u okviru postojećih objekata u gradu i drugde u Velikoj Britaniji, londonski novi Olimpijski park, koji se nalazi u blizini grada Starforda u Istočnom Londonu na mestu nekadašnjeg industrijskog parka, će se sastojati od nekoliko značajnih objekata projektovanih od strane značajnih arhitekata.

Projekatantski timovi iza urbanističkih i arhitektonskih planova sastoje se od konzorcijuma EDAW, sa članovima Buro Happold, Foreign Office Architects, Populous, i Allies and Morrison, zajedno sa kompanijama Arup i Atkins. Oni su stvorili ambijent za strukture koje su i ujedno zelene - sadrže bujne vrtove i staništa divljih životinja - i živahni sa sadržajima tipa trgovina, kafića i barova koji imaju ulogu da ugoste i zabave posetioce između sportskih događaja. Nakon olimpijskih igara, nekoliko olimpijskih objekata će nastaviti da budu domaćin sportskim događajima, dok će drugi biti rasklopljeni o premešteni za ponovnu upotrebu.

Olimpijski stadion | Populous

Centralni deo Olimpijskih igara 2012 jeste Olimpijski stadion, projektovan od strane arhitektonskog biroa Populous. Stadion kapaciteta od 80.000 sedišta ugostiće olimpijske i paraolimpijske sportske događaje, pored toga će služiti kao scena za ceremonije otvaranja i zatvaranja. Nalazi se na ostrvu nastalom konvergacijom nekoliko reka; pet pasarela vode gledaoce ka strukturi. Imajući održivost u vidu, projektanti su kreirali čeličnu strukturu koja je 75% lakša od većine stadiona. Jedan od održivih materijala koji je korišćen jeste beton sa niskim sadržajem ugljenika.

Hemijska kompanija Dow je finansirala spoljni omotač strukture koji je napravljen od poliestera i polietilena. Krovna konstrukcija je podržana kablovima i prekrivena laganom membranom na bazi polimera. Unutar stadiona, balustrade od obojenog stakla oživljavaju prostor. Nakon Olimpijskih igara, stadion će služiti kao stalna struktura koja će se koristiti za lokalne događaje.

Olimpijski plivački centar | Zaha Hadid Architects

"Kapija" Olimpijskog parka jeste plivački centar, projektovan od strane Zahe Hadid, poslužiće kao mesto za plivačke sportove, paraolimpijsko plivanje, ronjenje, sinhronizovano plivanje i vodene discipline modernog petoboja. Slično kao i kod projekta Olimpijskog stadiona, most (Stratford gradski most) usmerava i vodi gledalace u strukturu koja je poklopljena sa valovitim krovom koji je inspirisan kretanjem talasa.

Vodeni centar je projektovan sa fleksibilnošću tako da može da ugosti 17.500 gledalaca za londonske Olimpijske igre 2012. godine kada je u "Olympic" modulu, dok pruža kapacitet od 2.000 sedećih mesta u "Legacy" modulu koji će se koristiti posle igara.

Vodeni centar je projektovan na ortogonalnoj osi koja je upravna na Stratford gradski most. Sva tri bazena su poređana na toj osi. Bazen za treniranje se nalazi ispod mosta, dok se takmičarski bazeni za plivanje i skokove nalaze u velikoj hali za bazene koja je zatvorena krovom. Ukupna strategija projekta jeste da se uokviri baza bazenske hale kao podijum koji je spojen sa Stratford gradskim mostom. 

Olimpijski Velodrom | Hopkings Architects

Olimpijsko biciklističko trkalište, ili Velodrom, projektovano od strane Hopkings Architects, smatra se najodrživijim objektom u Olimpijskom parku u smislu projektovanja i izgradnje. Sveukupna inspiracija za dizajn je bicikal - prikladan izbor, s obzirom na svrhu zgrade.

Oblik zgrade, definisan krivom svoje krovne konstrukcije, projektovan je da reflektuje geometriju biciklističke staze. Potapanjem u centru zgrade, spušteni krov smanjuje unutrašnji volumen, smanjujući količinu energije potrebnu za grejanje i hlađenje prostora. Zakrivljeni oblik, takođe, poboljšava estetiku oblika. Krovni sistem je izgrađen od kablovske mreže - sa 30kg/m2, težina ove mrežaste strukture predstavlja dalje poboljšanje u odnosu na prethodne slične strukture.

Šest hiljada sedišta, podeljeno na dva nivoa, postavljena su skroz oko trkačke staze u cilju stvaranja najbolje moguće linije viđenja za gledaoce. Dnevno svetlo ulazi kroz prostor putem svetlarnika, kao i kroz prozore pune visine koje idu duž hola između nivoa sedišta. Obloge od crvenog kedrovog drveta ne samo da dodaju vizuelni utisak velodromovom eksterijeru već i daje otvore koje omogućavaju prirodnu ventilaciju.

Olimpijska košarkaška arena | SKM/Wilkinson Eyre/KSS Design Group

Olimpijska košarkaška arena je jedan od najvećih privremenih objekata ikada korišćenih za Olimpijske igre, po podacima zvaničnog sajta Olimpijskih igara London 2012. Projektovana zajednički od strane biroa Sinkler Najt Mec, Vilkinson Ajre (Sinclair Knight Merz, Wilkinson Eyre) i KSS-a, ova arena koja može da se reciklira i ponovo koristi, smeštena u Olimpijskom parku, biće rasformirana nakon Igara i ponovo iskorišćena na drugom mestu.

Mamutska arena, koja obezbeđuje mesta za 12.000 ljudi, visoka je 35m, a dugačka 115m, a za izgradnju je upotrebljeno 1.000 tona čeličnih profila koji su prekriveni sa 20.000m2 bele reciklažne, ekološke PVC membrane.

Svakim elementom koji je upotrebljen na ovom objektu i koji doprinosi lakom rasklapanju stadiona, košarkaška arena se takođe diči i kreativnim svetlećim projektom sa belim reciklažnim platnima koji ističu zelenu, privremenu prirodu građevine.

Olimpijska rukometna arena | Make Architects with PTW and Ove Arup and Partner

Presvučena recikliranim bakrom, izgled Olimpijske rukometne arene će evoluirati vremenom kako njena površina oksidira. Unutrašnjost prezentuje fleksibilno, pomerajuće sedenje koje može da ugosti širok spektar događaja pored rukometa: košarku, badminton, boks, borilačke veštine, stoni tenis, ragbi i odbojku. Održive karakteristike uključuju "svetlosne cevi" postavljene u plafonu da imitiraju prirodno osvetljenje i sistem prikupljanja kišnice.

Olimpijsko selo | Various Architects

U Olimpijskom selu biće smešteno preko 17.000 sportista i obuhvataće prostore za ručavanje i kupovinu, kao i zajedničke prostore i dvorišta koja odražavaju tradiciju londonske stambene arhitekture. Kada se Olimpijske igre završe, kompleks će obezbediti stanove koji će biti dostupni stanovnicima Istočnog Londona.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 1

Aleksandar 27.03.2012 19.48.09

Dobar tekst, ali previše vizuelizacija a tek jedna fotografija izgrađenih objekata s' obzirom da igre počinju za par meseci.

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;