INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prvi Kalatravin projekat u Aziji: Obrazovane zgrade za Univerzitet Juan Ze, Tajvan

27.02.2012. | WAN

Ove spokojne fotografije su skoro objavljene i predstavljaju prvi projekat čuvenog arhitekte Santjaga Kalatrave (Santiago Calatrava) u Aziji: Umetnički centar izvođačkih umetnosti, Fakultet umetnosti i dizajna, i Memorijalna hala Y.Z. Hsua u okviru kampusa Univerziteta Yuan Ze u Tajvanu. Trenutno se projekat nalazi u fazi idejnog rešenja, i postoji nada da će ambiciozni projekat pojačati interesovanje kako nacionalnih, tako i internacionalnih studenata za ovaj univerzitet.

Arhitekta Kalatrava je inspiraciju za ovaj projekat pronašao u oblicima i stilovima koji su primetni u tajvanskoj umetnosti i arhitekturi. Ovaj poduhvat je oduševio Daglasa Tong Hsua (Douglas Tong Hsu), rektora Univerziteta Yuan Ze: "Uistinu smo duboku impresionirani i dirnuti pažnjom koju je arhitekta Santhago Kalatrava posvetio svom prvom projektu u Aziji".

"On zaista pokazuje jedinstvenost tri objekta sa različitim karakterima i stvara intrigantnost i poseban doživljaj. Iako svaka zgrada treba da ispuni svoje specifične funkcije, genijalno uređenje kompleksa je nekako koherisalo sve aktivnosti zajedno", dodaje rektor Daglas Tong Hsu.

Najveći od tri objekta ugostiće Umetnički centar izvođačkih umetnosti, dok će Fakultet umetnosti i dizajna kao i spomen hala osnivača univerziteta biti smešteni u bazi. U okviru glavnog Umetničkog centara izvođačkih umetnosti nalaziće se koncertna dvorana sa 1.200 mesta, kao i pozorište sa 500 sedišta, koje će koristiti studenti za potrebe raznih klasičnih i eksperimentalnih produkcija.

Nad ovim objektima nalaziće se krivi krov koji je dobio oblik pod uticajem tradicionalne kineske i tajvanske arhitekture, dok se manji objekat Fakulteta umetnosti i dizajna može pohvaliti sa izloženim čeličnim rebrima koja se tako često nalaze u Kalatravinim arhitektonskim kompozicijama.

Arhitekta Kalatrava objašnjava: "U cilju da ovaj multifunkcionalni kompleks posluži kao stub rasta za Univerzitet i deluje kao most za okolne zajednice, projekat je morao da bude osetljiv na duboku kulturnu istoriju koja je rasprostranjena širom Tajvana. Univerzitet Yuan Ze je već mnogo doprineo kulturnom bogaćenju Tajvana kroz vođstvo svog odbora poverenika i ja sam želeo da svoj rad utemeljim na toj činjenici."

Santjago Kalatrava je skoro napustio projekat proširenja Međunarodnog aerodroma u Denveru, Sjedinjene Američke Države, nakon finansijskih nesuglasica i zamenjen je sa arhitektonskim biroima Gensler i Anderson Mason Dale koji će nastaviti izradu projekta sa neznatno izmenjenom verzijom originalnog koncepta.

Više o arhitekti Santjagu Kalatravi

Sаntijаgo Kаlаtrаvа (šp. Santiago Calatrava, rođen 28. julа 1951. u Vаlensiji, Špаnijа) je špаnski аrhitekta, jedаn od nаjpoznаtijih i nаjpopulаrnijih u svetu.

Diplomirаo je nа Arhitektonskom fаkultetu i fаkultetu umetnosti i zаnаtа u svom rodnom grаdu. Po zаvršetku studijа 1975. godine upisаo se u Švаjcаrski federаlni institut zа tehnologiju (ETH) u Cirihu gde je studirаo niskogrаdnju i gde je nа njegа nаjviše uticаo Le Korbizje. Nаkon zаvršetkа dvoje doktorske disertаcije, počeo se bаviti аrhitekturom i inženjerstvom 1981. godine.

Kаlаtrаvin jedinstven i kreаtivаn stil povezuje jаsаn аrhitektonsko-vizuelni stil koji hаrmonično deluje sа čvrstim principimа inženjerstvа. Predstаvljа školu klаsičnih аrhitekаtа koji brinu zа umetničko kаo i tehničko oblikovаnje grаđevinа. NJegov rаd često rezultuje u formаmа i strukturаmа koje se mogu nаći u prirodi te se mogu definisаti kаo аntropomorfne. Povisio je stаndаrde mnogim inženjerimа i projektаntimа mostovа. Kаlаtrаvа je dizаjnirаo veliki broj železničkih stаnicа koji su odišu bistrim, otvorenim i funkcionаlnim prostorimа.   * izvor: Wikipedia

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;