Neboder Scotts u Singapuru

10.02.2012. | Detail

Projektovan od strane arhitektonskog biroa UNStudio, u cilju čuvanja prostora a ujedno maksimizoranje životnih/radnih/rekreacionih prostora, neboder Scotts predstavlja novu dimenziju funkcionalnog i fleksibilnog vertikalnog prostora.

Neboder Scotts, koji je stambeni objekat prevashodno, nalazi se na glavnoj lokaciji u Singaputu, blizu luksuznog šoping okruga Orchand Road-a i sa pogledom koji sadrži i obližnje parkove i panoramu grada Singapura.

Arhitekta Ben van Berkel objašnjava: "Zanimljiv aspekt nebodera Scotts jeste način na koji on reaguje sa urbanim kontekstom Singapura. Umesto korišćenja više uobičajnih sredstava za planiranje grada horizontalno, mi smo stvorili susedstva na nebu; vertikalni grad gde svaka zona ima svoj poseban identitet."

Neboder od 31. sprata, površine od 18.500 metara kvadratnih, nalaze se 231 stambena jedinica koje se sastoje od jendosobnih do četvorosobnih apartmana i petosobnih penthausa, obilnih uređenih vrtova, teresa, krovnih vrtova i različitih rekreativnih jedinica.

Susedstva na nebu

Koncept nebodera Scotts jeste vertikalni grad koji inkorporira različite vrste boravišnih tipologija. Pored toga, spoljašnje zelene površine u obliku nebeskih terasa, penthaus krovne bašte i individualne terase formiraju važan element dizajna. Vertikalni gradski koncept tumači se na neboderu u tri skale: "grad", "komšiluk" i "kuća". Tri elementa vertikalnog koncepta grada, zajedno sa zelenim površinama povezani su zajedno sa dva poteza: "vertikalnim ramovima" i "nebeskim ramovima".

Vertiklani ramovi organizuju arhitekturu nebodera na urbani način. Ram omogućava neboderu efekat vertikalnog grada podelom na četiri rezidencijalna klastera sa različitim kvartovima. Nebeski okviri - u lobiju (prvi i drugi nivo) i nebeskim terasama (dvadeset i peti nivo) - organizuje dodatni prostor i zelene površine u neboderu.

Prilagođeno stanovanje

Četiri stambena klastera su posebno projektovana za raznovrsno i prilagođeno stanovanje. Individualni identitet je dat svakoj jedinici putem tipa, skale, distribucije i artikulacije otvorenog prostora, uz mogućnost personalizacije unutrašnjeg rasporeda; putem poludovršenih planova, stanari će dobiti slobodu da konfigurišu svoje lične životne prostore prema svom načinu života i individualnim težnjama. 

Pojedinačna artikulacija svakog klastera unutar glavnog rama nebodera je direktno povezana sa organizacijom i materijalizacijom terasastih prostora. Ovi raznoliki spoljni prostori pružaju izbor panoramskih pogleda, dok ugaone terase pružaju veći ugao panoramskih pogleda na Singapur.

Arhitekta Ben van Berkel pojašnjava: "Balkoni kombinovani sa pojedinačnim zoniranje individualno uokvirenih naselja u Scotts neboderu stvaraju različite skale detalja u strukturi - veoma zamršene, manje i veće gestualne detalje."

Stambene jedinice

Smešten iznad donjeg nebeskog rama, 128 rezidencijalne jedinice u prvom klasteru zauzimaju prvih 16 spratova nebodera.

Drugi klaster nudi ukupno osamdeset stambenih jedinica raspoređenih u dva klastera. Prvi klaster deli prvih 16 spratova sa jedinicama. Dok drugi klaster od 48 jeidnica ide iznad prethodnog paketa.

Stambene jedinice formiraju sledeći klaster iznad drugog nebeskog okvira, pokrivajući pet spratova i sadržavajući ukupno 20 jeidnica. Kao kruna tornja nalazi se poslednji klaster koji sadrži jedan sprat sa tri ekskluzivna penthaus apartmana.

Bašte, rekreacija i Nebeski ramovi

Obližnja zelena površina na zapadu kule se produžava u parcelu Scotts nebodera, početno pomoću koncepata prizemnog pejzaža koji je projektovan od strane firme Sitetectonix. Ovaj prizemni koncept inkorporira višeslojno okruženje koje povezuje različite zone i rekreaciona područja koji su na raspolaganju stanovnicima nebodera. Rekreacioni sadržaji u okviru bašta uključuju bazen dužine 50 metara sa prostorom za sunčanje, dečiji bazen, velnes bazen, paviljnoe za ručavanje i roštiljanje, paviljne za sastanke, kao i paviljone za masažu i vežbanje.

Zeleni prolaz ka stanovima stvoren je preko donje terase nebeskog rama, tzv. "nebeski lobi", koji se nalazi osam metara iznad pristupnih tačaka zgradi. Ova terasa služi da nastavi prirodni pejzaž bašta vertikalno u neboder.

Druga terasa nebeskog rama, tzv. "nebeska bašta" nalazi se iznad trećeg klastera, nudeći panoramske poglede i društvene platforme za događaje na otvorenom. Pogodnosti kao što su đakuzi bazeni, bazen i prostor za ručavanje mogu se naći na nivou nebeske bašte.

Projekat arhitektonskog biroa UNStudio za neboder Scotts je prvi razvojni projekat pod novim brednom SOHO građevinske kompanije Far East Organisation. Predstavljen je javnosti 7. decembra 2011. godine u Singapuru.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 1

silverg 11.02.2012 09.37.23

Ajoj, što je ovo lepo.

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...
Borko 03.04.2019.
Zasto se ne zapocne na vreme sredjivanje im...
Svetlana 03.04.2019.
Moze li neko da objasni gospodi iz Ministar...