Neboder Bosco Verticale u Milanu postaće prvi svetski neboder sa vertikalnom šumom

17.10.2011. Inhabitat

Dosta smo pisali o zelenim, vertikalnim, neboderima koji integrišu zelenilo u svojoj fasadi, ali za razliku od tih, mnogobrojnih, projekata, evo jednog koji če biti više od samog koncepta. Projektovan od strane Stefanoa Boerija (Stefano Boeri) arhitekte, akademika i bivšeg urednika arhitektonskog magazina Domus. Njegov projekat Bosco Verticale je struktura od 27 spratova koja se uzdiže i trenutno je u izgradnji u Milanu u Italiji. Kada bude izgrađen, on će postati prvi svetski neboder sa vertikalnom šumom.

Objekat Bosco Verticale predstavlja sistem koji optimizuje, obnavlja i proizvodi energiju. Prekriven biljkama, objekat pomaže u balansiranju mikroklime i u filtraciji čestica prašine koje se nalaze u urbanom okruženju (Milan je jedan od najzagađenijih gradova u Evropi). Raznovrsnost biljnog života i njihovih karakteristika proizvodi vlažnost, apsorbuje ugljen-monoksid i čestice prašine, proizvodi kiseonik i štiti zgardu od akustičkog i radijacijskog zagađenja. Sve ovo zajedno ne samo da unapređuje kvalitet životnog prostora, nego i pruža uslove za dramatične uštede energije tokom cele godine.

Svaki apartman u objektu imaće balkon na kome će biti zasađene biljke koje su sposobne da odgovore na vremenske uslove u gradu - osenčenost će biti dostupna leti, dok će ujedno filtrirati zagađeni, gradski, vazduh; dok će zimi ogoljeno drveće dozvoliti prodor preko potrebne sunčeve svetlosti unutar prostora. Navodnjavanje biljaka biće odrađeno filtracijom i ponovnim korišćenjem sivih voda koje se proizvode u neboderu. Dodatno, fotonaponski energetski sistemi i vetrogeneratori doprineće samo održivosti nebodera.

Projekat i koncept nebodera Bosco Verticale jeste odgovor na preteranu urbanizaciju i nestanak prirode iz naših okruženja i života. Arhitekta primećuje da ako bi se ove modularne jedinice izgradile kao slobodnostojeće strukture preko jedne površine, za izgradnju bi bilo potrebno 50.000 metara kvadratnih zemlje i 10.000 metara kvadratnih šume. Neboder Bosco Vertikale je prvi deo njegov predloženog projekta BioMilano, koji predviđa izgradnju zelenog pojasa oko grada i inkorporiranje šesdeset napuštenih farmi, koje su na rubu grada, i njihovu revutalizaciju za društveno korišćenje.

Linkovi:

  • Stefano Boeri Architetti - link
  • Detaljnije o projektu (engleski jezik) - The age of flower towers - link

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

  • Bionic Arch - futuristički neboder Tajvana - link
  • Tour Végétale de Nantes - Biljni toranj u Nantu - link
  • Curitiba, Brazil – Planirani „Eko-grad“ - link
  • Projektovanje povezane izgrađene sredine i prirode - link

Komentari: 1

Nesha 27.10.2011 13.18.42

Totalna glupost i čista šminka. Zvog drveća će biti mnogo manje prirodne svetlosti unutar objekta i mnogo više će se energije trošiti na električno osvetljenje nego kod standardnih višespratnica. Dakle, više štete nego koristi! Istu količinu drveća su mogli da zasade u na tlu i efekat ozelenjavanja bi po prirodu bio isti.

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...
mile 20.08.2021.
I evo nas... 10 god kasnije,,,2021. Na žal...