INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Novi neboder u Kini - SOM Architecture

07.02.2012. | Inhabitat

Arhitektonski biro SOM (Skidmore, Owings & Merrill) iz Čikaga, SAD, je objavio da je osvojio konkurs za projektovanje novog nebodera Greenland Group Suzhou Center Tower u Vuđijangu (Wujiang), Kina. Najavljeno je da će neboder od 358 metara postati novi orijentir u gradu, i karakteriše ga centralni atrijum u obliku oka - ali nemojte ovo pogrešno povezati sa Sauronovom tamnom kulom.

Naprotiv, osvetljena površina atrijuma puni prostor sa prirodnom svetlošću i funkcioniše kao pluća celoj zgradi, donoseći sveži vazduh. SOM je posebno teško radio na ovom projektu da bi napravio fino podešavajuću zgradu koja optimizuje potrošnju energije uz maksimizaciju strukturalnog i mehaničkog performansa.

Projektni direktor SOM-a, Ros Vimer (Ross Wimer), prokomentarisao je osvajanje konkursa za projektovanje nebodera, izjavivši: "Ovaj dizajn je rezultat ozbiljne interdisciplinarne saradnje koja se odvijala u našoj, čikaškoj, kancelariji. Kao automobil visokih performansi, digitalno modelovanje aerodinamike je od ključnog značaja za oblikovanje zgrade. Projektantski tim je uključio konstruktivce i mašince od samog početka i njihov doprinos je pomogao da se definiše svaki aspekt ove kule."

Neboder od 75 spratova imaće mešoviti program koji uključuje kancelarije, servisne apartmane, hotel, kao i prodajni prostor. Smešten u neposrednoj blizini obale jezera Taihu u Jiangsu provinciji u Kini, zaobljeni i zakošeni oblik zgrade je isečen sa dugim i vitalnim centralnim atrijumom. Atrijum od 30 spratova ima operabilne prozore koje uvlače sveži vazduh u stambenu i hotelsku oblast, efikasno delujući kao pluća zgrade. Greenland neboder takođe ima veoma dobro projektovano kompozitno jezgro i konzolni konstruktivni sistem koji će pomoći smanjenje troškova izgradnje i ojačati neboder.

Dnevno svetlo poplavljuje prostor - posebno kroz tridesetospratni centralni atrijum - i orijentacija zgrade zajedno sa prirodnim provetravanjem pomaže u obezbeđivanju ventilacije. Pored toga, neboder će koristiti fasadu visokih performansi, pametnu tehnologiju upravljanja, energetsko efikasno osvetljenje, sisteme za povraćaj energije, kontrolisanu ventilaciju, kao i energetski centar na licu mesta sa kombinovanom toplanom i elektranom. Projektantski tim očekuje da se postigne 60 posto smanjenje potrošnje energije, kao i uštede vode.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;