PRIJAVA-468X60-BANNER

Novi neboder u Kini - SOM Architecture

07.02.2012. | Inhabitat

Arhitektonski biro SOM (Skidmore, Owings & Merrill) iz Čikaga, SAD, je objavio da je osvojio konkurs za projektovanje novog nebodera Greenland Group Suzhou Center Tower u Vuđijangu (Wujiang), Kina. Najavljeno je da će neboder od 358 metara postati novi orijentir u gradu, i karakteriše ga centralni atrijum u obliku oka - ali nemojte ovo pogrešno povezati sa Sauronovom tamnom kulom.

Naprotiv, osvetljena površina atrijuma puni prostor sa prirodnom svetlošću i funkcioniše kao pluća celoj zgradi, donoseći sveži vazduh. SOM je posebno teško radio na ovom projektu da bi napravio fino podešavajuću zgradu koja optimizuje potrošnju energije uz maksimizaciju strukturalnog i mehaničkog performansa.

Projektni direktor SOM-a, Ros Vimer (Ross Wimer), prokomentarisao je osvajanje konkursa za projektovanje nebodera, izjavivši: "Ovaj dizajn je rezultat ozbiljne interdisciplinarne saradnje koja se odvijala u našoj, čikaškoj, kancelariji. Kao automobil visokih performansi, digitalno modelovanje aerodinamike je od ključnog značaja za oblikovanje zgrade. Projektantski tim je uključio konstruktivce i mašince od samog početka i njihov doprinos je pomogao da se definiše svaki aspekt ove kule."

Neboder od 75 spratova imaće mešoviti program koji uključuje kancelarije, servisne apartmane, hotel, kao i prodajni prostor. Smešten u neposrednoj blizini obale jezera Taihu u Jiangsu provinciji u Kini, zaobljeni i zakošeni oblik zgrade je isečen sa dugim i vitalnim centralnim atrijumom. Atrijum od 30 spratova ima operabilne prozore koje uvlače sveži vazduh u stambenu i hotelsku oblast, efikasno delujući kao pluća zgrade. Greenland neboder takođe ima veoma dobro projektovano kompozitno jezgro i konzolni konstruktivni sistem koji će pomoći smanjenje troškova izgradnje i ojačati neboder.

Dnevno svetlo poplavljuje prostor - posebno kroz tridesetospratni centralni atrijum - i orijentacija zgrade zajedno sa prirodnim provetravanjem pomaže u obezbeđivanju ventilacije. Pored toga, neboder će koristiti fasadu visokih performansi, pametnu tehnologiju upravljanja, energetsko efikasno osvetljenje, sisteme za povraćaj energije, kontrolisanu ventilaciju, kao i energetski centar na licu mesta sa kombinovanom toplanom i elektranom. Projektantski tim očekuje da se postigne 60 posto smanjenje potrošnje energije, kao i uštede vode.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;