Neboder budućnosti koji pravi energiju

03.02.2012. | M. Keranović 24 sata

Objekat neobičnog oblika, visine 500 metara, koji se nalazi pored vode i koji ima za cilj da stvara vodonik kao alternativni izvor energije, danas zvuči potpuno neverovatno, ali da se pitaju Miloš Vlastić, Vuk Đorđević, Ana Lazović i Milica Stanković, mlade beogradske arhitekte, soliter budućnosti tako bi izgledao.

Na jednom od najprestižnijih konkursa za dizajn solitera budućnosti „Evolo skyscraper competition”, u organizaciji istoimenog američkog časopisa za arhitekturu, njihov projekat „Hidra”, od hiljadu pristiglih radova, nagrađen je počasnom nagradom.

Razmišljajući o tome kako smanjiti klimatske promene, a fosilna goriva zameniti alternativnim, četvoro mladih beogradskih arhitekata došlo je na ideju da naprave soliter koji će proizvoditi vodonik kao alternativni izvor energije. Njihov soliter budućnosti sastojao bi se od egzoskeleta, megabaterija, fabrike za elektrolizu vode, podzemne stambene jedinice i istraživačkog centar.

Zbog svoje prilagodljive strukture taj soliter mogao bi biti izgrađen na bilo kom terenu, pa čak i na strmim stenama, ali su uslovi da bude pored izvora vode, tamo gde su česte oluje i gde sevaju munje.

- Naša glavna inspiracija za formu objekta bila je hidra. Inače, pipci naše megastrukture su zamišljeni da skupljaju električnu energiju iz munja, a zatim bi ta električna energija prikupljena u tom procesu bila elektroskeletom sprovedena u mega baterije, gde bi bila skladištena i kasnije korišćena u procesu elektrolize vode za dobijanje vodonika kao alternativnog izvora energije - objašnjava Miloš Vlastić.

On dodaje da iz sadašnje perspektive ovakva proizvodnja vodonika zvuči neverovatna, ali u ekspanziji nauke i tehnologije ona će postati naša sadašnjost.

Vlastić navodi da bi istraživački centar bio nazvan po Nikoli Tesli, a da bi se u njemu odvijala multidisciplinarna istraživanja na kojima bi radili veliki timovi stručnjaka. Istraživački centar bio bi podeljen na šest jedinica i to na glavni centar, iz koga se račvaju sve ostale jedinice, zatim jedinicu za održavanje, centar za bezbednost, komandnu sobu, laboratorije i kontrolnu sobu.

Svih ovih šest delova bili bi međusobno povezani posebnim liftovima, a iz glavnog centra dalje bi bili povezani sa podzemnim objektom u kome je organizovano stanovanje.

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...