Kružni toranj predložen za grad Taičung u Tajvanu

25.10.2011. |

Arhitektonski studio iz Čikaga, STL Architects, se nada da će ostaviti uticaj na identitet grada Taičung sa impresivnim konceptom nebodera Taiwan Tower. Projekat je deo međunarodnog konkursa Taiwan Tower, u kome su arhitekte izazvane da projektuju spomenik koji će poboljšati urbanu kulturu stanovnika Taičunga. Dramatični projekat STL Architects predlaže stvaranje spomenika u centru grad u formi kružnog tornja.

Objekat će se vinuti u nebo 320 metara iznad centralnog parkovskog zemljišta, i inkoropriraće rešenja obnovljive energije kao što je solarna energija i filteri za ugljen-dioksod. Centralni lobi biće dom kulturnog muzeja, i posetioci će imati priliku da odu do vidikovca koji će pružati pogled na park i ceo Taičung grad.

Eksterijer tornja biće nacvrckan sa glaziranim otvorima, sa degradacijom prirodnog osvetljenja u rasponu od 20 do 60 procenata. Ovo će stvoriti potrebno osvetljenje za centralni deo strukture, i sačuvaće upotrebu resursa korišćenjem manje materijala. Minimalne konstruktivne grede biće pozicionirane na način da pridrže oblik nebodera, u cilju izbegavanja zone mrtvih težina.

Fundiranje objekta biće ukopano nekoliko spratova u zemlju, da bi se izbeglo sveukupno prevrtanje objekta, i samim tim obezbeđivanje bočnih momenata i prevenciju njegovog pada. Niski centar gravitacije stvara nagib na vrhu tornja, koji je savršen za planiran vidikovac.

"Izvrtanje konvencijalne ideje tornja kao i krivljenje kompleksne strukture predstavlja pokušaj da se kontekst objekta prebaci u novu, tehnološku, eru", kažu iz biroa STL Architects.

Linkovi:

  • STL Architects - http://www.stlchicago.com/
  • Bionic Arch - futuristički neboder Tajvana - link
  • Ekološki neboder u Indiji - link
  • Dragonfly - vertikalna farma u Njujorku - link
  • Neboder Bosco Verticale u Milanu postaće prvi svetski neboder sa vertikalnom šumom - link
  • Tour Végétale de Nantes - Biljni toranj u Nantu - link

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...