Urbanistički muzej u Dalianu, Kina

24.01.2012. | AL

Dalianski urbanistički muzej je projektovan da bude kapija do centra grada preusmeravanjem nekoliko glavnih ulica u glavni bulevar. Omotač zgrade se sastoji od pažljivo raspoređenih transparentnih i neprozirnih trouglastih površina koje zatvaraju i otkrivaju unutrašnjost muzeja urbanom okruženju. Ova jednostavna formalna strategija čuva zgradu od pregrevanja u letnjem periodu i omogućava prirodno osvetljenje u zimskom periodu.

Objekat je projektovan korišćenjem nisko-tehnoloških i visoko-tehnoloških metoda u cilju smanjenja energetske potrošnje i stvaranja udobnog i stabilnog unutrašnjeg okruženja. Primarna arhitektonska ambicija je da stvori vrlo javnu zgradu sa stalnim untrašnjim/spoljašnjim prostorima koji stvaraju fizičke veze sa urbanim kontekstom. Ovo je istaknuto u unutrašnjem prostoru postavljenjem salona, balkona, mostova i platforma koji pomažu orijentaciju posetilaca i stvaranje vizulene konekcije sa gradom.

Spoljašnjost zgrade je formirana okretanjem gornja tri nivoa na tri urbane mreže i potom povezivanje uglova ovih kutija u prostorne dijagrame stvaranjem kontinuirane uzvodne spirale. Raspored zatvorenih i otvorenih trouglastih površina stvara interakciju zatvaranja i otvaranja unutrašnjih prostora i urbanog konteksta. Osim toga, raspored izbegava solarne dobitke leti i omogućava prodor prirodne svetlosti u objekat zimi.

Detalji o projektu:

Lokacija: Dalian, Kina
Tip: Kulturno - javni objekat
Procedura: Konkurs na poziv
Arhitektura: Architects Collective
Tim: Andreas Frauscher, Patrick Herold, Richard Klinger, Kurt Sattler, Matthew Tam
Ukupna bruto površina: 25.000 m²
Datum takmičanja: 7/2011
Cena izgradnje: 20 miliona evra

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarsto.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 19.04.2021.
Biće da su pojedinci to već odradili...o tr...
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...