Urbanistički muzej u Dalianu, Kina

24.01.2012. | AL

Dalianski urbanistički muzej je projektovan da bude kapija do centra grada preusmeravanjem nekoliko glavnih ulica u glavni bulevar. Omotač zgrade se sastoji od pažljivo raspoređenih transparentnih i neprozirnih trouglastih površina koje zatvaraju i otkrivaju unutrašnjost muzeja urbanom okruženju. Ova jednostavna formalna strategija čuva zgradu od pregrevanja u letnjem periodu i omogućava prirodno osvetljenje u zimskom periodu.

Objekat je projektovan korišćenjem nisko-tehnoloških i visoko-tehnoloških metoda u cilju smanjenja energetske potrošnje i stvaranja udobnog i stabilnog unutrašnjeg okruženja. Primarna arhitektonska ambicija je da stvori vrlo javnu zgradu sa stalnim untrašnjim/spoljašnjim prostorima koji stvaraju fizičke veze sa urbanim kontekstom. Ovo je istaknuto u unutrašnjem prostoru postavljenjem salona, balkona, mostova i platforma koji pomažu orijentaciju posetilaca i stvaranje vizulene konekcije sa gradom.

Spoljašnjost zgrade je formirana okretanjem gornja tri nivoa na tri urbane mreže i potom povezivanje uglova ovih kutija u prostorne dijagrame stvaranjem kontinuirane uzvodne spirale. Raspored zatvorenih i otvorenih trouglastih površina stvara interakciju zatvaranja i otvaranja unutrašnjih prostora i urbanog konteksta. Osim toga, raspored izbegava solarne dobitke leti i omogućava prodor prirodne svetlosti u objekat zimi.

Detalji o projektu:

Lokacija: Dalian, Kina
Tip: Kulturno - javni objekat
Procedura: Konkurs na poziv
Arhitektura: Architects Collective
Tim: Andreas Frauscher, Patrick Herold, Richard Klinger, Kurt Sattler, Matthew Tam
Ukupna bruto površina: 25.000 m²
Datum takmičanja: 7/2011
Cena izgradnje: 20 miliona evra

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarsto.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...