Big Ben se nakrivio, Parlament tone u Temzu

24.01.2012. | 24 sata

Čuveni londonski “Big Ben” se nakrivio dok pojedini britanski mediji upozoravaju da zgrada Parlamenta u Londonu tone u reku Temzu.

Komisija Predstavničkog doma, koja je zadužena za održavanje kompleksa iz 19. veka, treba da uskoro održi sastanak. Mediji navode da bi komisija mogla da razmatra geodetski izveštaj u kojem bi se mogla nalaziti preporuka za poslanike da se isele radi popravki čiji bi troškovi mogli dostići i milijardu funti dok “Dejli telegraf” ističe da postoji predlog o mogućoj prodaju ruskim ili kineskim firmama za oko 500 miliona funti.

Međutim, zvaničnik komisije rekao je da ne postoji sličan izveštaj i da se članovi sastaju radi uspostavljanja grupe radi opšte dugoročne obnove zgrade. Kula sa satom visoka 96 metara, u koju je smešteno zvono po imenu “Big Ben” nagnula se oko 46 centimetara u levu stranu.
 
Građevinski stručnjak, koji je radio na krivom tornju u Pizi u Italiji i višespratnoj podzemnoj garaži ispod parlamenta u centralnom delu Londona, profesor Džon Barlend sa londonskog kraljevskog koledža, smatra da nema razloga za brigu i da treba da prođe 10.000 godina da “Big Ben” svojim naginjanjem dosegne “zabrinjavajuću tačku”.
 
Profesor Barlend, takođe smatra da podzemni radovi na metrou “Džubili” devedesetih godina prošlog veka nisu izazvali dramatično pomeranje, dok zvaničnik komisije ističe da je nagib “Big Bena” možda postojao od same izgradnje 1859. godine.
 
- Nagib, koji je primetan golom oku, postoji već godinama. Kada sam započeo rad na parkingu bilo je očigledno da je “Big Ben” nagnut. Verovarno se to desilo u ranim fazama jer nema primetnih pukotina. Izgrađen je pre mnogo godina i svaka zgrada se vremenom pomalo nagne - rekao je profesor Barlend.
 
On je, takođe odbacio i zabrinutost, koja je izneta u medijima, da parlament tone u Temzu, dok je zvaničnik komisije negirao da su se zidovi oko palate slegli što je uzrokovalo naginjanje “Big Bena”.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !
novosadjanin 02.11.2020.
Gospodine Nenade, slazem se u celini Vaseg ...