Ugrožen beogradski krivi toranj

19.02.2009. | Nataša Korlat | Blic

Na samo sedam metara od Crkve svetog Antuna, čiji je toranj kriv kao onaj slavni u Pizi, trebalo bi da počne gradnja četvorospratnice sa dva podzmena nivoa. Sveštenici strahuju da bi kopanje temeljne jame, duboke osam metara, moglo da ugrozi toranj Crkve.

Toranj Crkve svetog Antuna već je 50 godina nakrivljen tačno 45 centimetara u odnosu na temelje. Nije zidan kad i crkva, na nju je naslonjen, pa je zbog različitog sleganja tla došlo do pomeranja. I danas se krivi toranj nalazi na nestabilnom terenu. Nedavno se ponovo nakrivio za tri centimetra, ali je izvršena sanacija i stanje je trenutno stabilno. Strah je, međutim, izazvala najava da će preduzeće „AN Inženjering“ u blizini crkve da gradi četvorospratnicu.

- Crkva bi trebalo da bude proglašena spomenikom kulture. Zavod za zaštitu spomenika mi je poslao pismo da na njoj ništa ne smem da radim, a sa druge strane, neko dozvoljava da na samo sedam metara od nje zidaju zgradu i kopaju duboke temelje - kaže Leopold Rohmes, župnik u Crkvi svetog Antuna (na fotografiji).

Investitor „AN Inženjering“ dobio je dozvolu za gradnju, zahvaljujući kojoj je porušio postojeće objekte na placu i čistio teren. Međutim, gradnju ne može da započne pre nego što dobije „prijavu radova“.

- Investitor je bio kod mene na razgovoru. Rekao mi da je profesor sa Arhitektonskog fakulteta pogledao projekat i da neće biti opasnosti po crkvu. Kad sam mu predložio da ga pogleda i stručnjak sa naše strane, pristao je, ali se više nije javljao na telefon - dodaje župnik.
U Bregalničkoj ulici, pored Crkve svetog Antuna, stoji tabla sa obaveštenjem o početku i kraju radova na objektu. Gradnja je trebalo da počne 15. decembra prošle godine i da završi u junu 2010. Prema projektu, investitor će sagraditi zgradu od oko 1.400 kvadrata, a imaće četiri sprata, prizemlje, suteren i dva podzemna nivoa sa parking mestima.

- Toranj Crkve svetog Antuna tako stoji iskrivljen već 50 godina i mi ga sigurno nećemo ugroziti. Postavićemo 88 šipova, a jednom mesečno radićemo vertikalno i horizontalno snimanje da bi videli kako gradnja utiče na crkvu. Ovaj projekat je pogledao stručnjak i rekao nam da smo dobro obezbedili temeljnu jamu - kaže Nikola Vukojević, suvlasnik preduzeća „AN Inženjering“.

Z sada je sve legalno, potvrdili su “Blicu” u nadležnim institucijama. Nije, međutim, jasno kako je moguće da na samo sedam metara od crkve koja ima nestabilan toranj i samo nekoliko metara od susedne zgrade urbanisti dozvoljavaju gradnju.

- Zaista ne znam. To je u skladu sa detaljnim urbanističkim planom. Mi tu ne možemo ništa. Kad dobijemo glavni projekat, zbog prašine koja se digla u medijima, detaljno ćemo ga razmotriti i videti da li smo nešto propustili - kaže za “Blic” Milan Vuković, sekretar za urbanizam.

Zavod angažovao stručnjaka

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture kažu da je angažovan stručnjak Građevinskog fakulteta koji će utvrditi da li ova crkva može da bude ugrožena obližnjim radovima. On je već bio na terenu i još se samo čeka izveštaj, kaže Lidija Kotur, portparol Zavoda.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...