Japanci koristili radioaktivni šljunak za izgradnju

18.01.2012. | Tanjug

Radioaktivni šljunak i kamen iz kamenoloma u zoni evekuacije oko oštećene nuklearne centrale Fukušima Daići korišćen je za izgradnju puteva i staza oko kuća u gradu Kavamata u prefekturi Fukušima, saopštio je danas izvor upoznat s problemom.


Japan je 11. marta pogodio zemljotres jačine 9 stepeni po Rihteru

 

Kontaminirani šljunak je korišćen za prilazne staze dvema zgradama u Kavamati i izgradnju asfaltnih puteva u vlasništvu gradske uprave, prenosi Kjodo.
 
Šljunak je uzet iz susednog kamenoloma u Namieu u periodu između nuklearne nesreće u atomskoj centrali izazvanog zemljotresom i cunamijem 11. marta prošle godine i 22. aprila kada je vlada odredila zonu evakuacije. Namie, i Kavamata se nalaze u zoni evakuacije koja je određena posle izbijanja krize u centrali Fukušima.

Najnovije otkriće je usledilo u vreme kada vlasti nastoje da utvrde puteve distribucije i mesta gde je upotrebljavan kontaminirani šljunak i kamen, kao i da li ima još sličnih mesta s radioaktivnim materijalom.

Japanska vlada je u ponedeljak naredila istragu kako bi se utvrdilo kako su stanovi u jednoj zgradi izgrađeni od radioaktivnog betona za koji je korišćen kontaminirani šljunak iz Namiea.
 
Radioaktivnost od 1,24 mikrosiverta na sat zabeležena je u jednoj zgradi u Nihonmacu, u prefekturi Fukušima, 55 kilometara udaljenoj od oštećene nuklearne centrale. Lokalni mediji su objavili da 12 porodica živi u toj zgradi.

Kamenolom u vlasništvu kompanije Futaba, Saiseki Kogjo, je saopštio da je posle nuklearnog akcidenta isporučio ukupno 5.280 tona šljunka iz Namiea za 19 građevinskih firmi.

Zemljotres i cunami od 11. marta uništili su sisteme za hlađenje nuklearke Fukušima, što je dovelo do topljenja jezgra nuklearnog goriva i ispuštanja radioaktivnosti u okolinu, zbog čega je na desetine hiljada ljudi bilo prinuđeno da napusti svoje domove u prečniku od 20 kilometara.

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Aleksandra 16.05.2021.
Gde mogu i kada da se prijavim za zamenu st...
Boki 16.05.2021.
Kako se i gde prijaviti?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...