Ad Astra Neboder u Gruziji

12.01.2012. | WAN

Arhitektonski biro Atkins upravo je objavio neverovatan dizajn za novi objekat mešovite namene u primorskom gradu Batumi na ivici Crnog mora. Konceptualizovan za investitora Sustainable Growth Investments, ovaj neboder od 45 spratova završava se pokrivenim heliodromom koji se otkriva onda kada helikopter prilazi. Zgrada poseduje hotel sa 5 zvezdica sa 140 soba, kancelarije, lokale, penthaus stanove, restoran na vrhu, višenamensku salu i salone.

Tokom ranih faza dizajna, tim arhitekata u birou Atkins bio je inspirisan brojnim istorijskim strukturama koje postoje po gruzijskim selima. Oni objašnjavaju: "Koncept dizajna uzima inspiraciju iz ogromne osmatračnice koja se nalazi u netaknutoj, nepoznatoj i neverovatno lepom severo-istočnom delu Gruzije. Naradna arhitektura je nešto što nijedan posetilac ovog regiona nikada neće zaboraviti pošto je prošlost napisana u kamenom pejzažu."

Atkinsonov neboder Ad Astra (latinski - do zvezda) predstavlja savremenu interpretaciju ovih osmatračnica od cigli i kamenja prožimajući se uvis uz pomoć bele dijagonalne betonske strukture. Inteligentni dizajn koristi triangulisani sistem koji grana zgradu da bi prihvatila horizontalna opterećenja, dok spoljne dijagonalna struktura nosi vertikalna opterećenja. Ova geometrijska forma stvoriće novu tačku interesovanja na horizontu Batumija i biće vidljiva iz brojnih mesta po gradu i sa južnih padina velikog planinskog venca Kavkaza.

Nisko energetski životni sistemi zastupljeni su u ovom neboderu od 51.490 kvadratnih metara, omogućeni pažljivom analizom efekata koji će prepusti i integrisani otvori za vazduh u dijagonalno sistemu imati na količinu svetlosti i senke koji će ući u unutrašnje prostore. Opcije senčenja nude 40% poboljšanja u odnosu na maksimalno opterećenje postrojenja za hlađenja, koja su zahtevana na neboderima sa samo spoljnim staklenim omotačem.

Linkovi:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece