INFONET-468X60-BANNER

Beton ispunjen plastičnim mehurima

14.12.2011. | Jeff Rubenstone | Engineering News-Record


BubbleDeck krupni plan pre nalivanja betona

Jednostavni zahtev Medison univerziteta u Viskonsinu (University of Wisconsin-Madison) za izgradnju njihove La Bahn arene površine 9.475m2 vrednosti 27,5 miliona američkih dolara predstavljao je inženjerski izazov za izvođače.

"Želeli su da dobiju što je moguće više otvorenog prostora u muškoj i ženskoj hokejaškoj svlačionici", kaže Dejv Bek-Engel (Dave Beck-Engel), izvršni potpredsednik preduzeća J.H. Findorff & Son, glavnog izvođača projekta. "Ali sa klasičnim betonskim pločama, bilo je prilično debelo i isprečio se niski plafon."

Nakon što je razmotrio mogućnosti, projektni tim izabrao je da koristi BubbleDeck, netradicionalni sistem betonskih ploča koji upotrebljava plastične mehure sa podjednakim razmakom kako bi smanjio količinu betona u ploči. Zahvaljujući prazninama u BubbleDeck-u, upotreba betona može biti smanjena za do 30% u poređenju sa klasično nalivenom pločom.

La Bahn arena biće prvi američki objekat na kome je upotrebljen BubbleDeck. "Proučavali smo neko vreme BubbleDeck", priča Den Vidorski (Dan Windorski), statičar u GRAEF-u, odgovorni inženjer na projektu i konsultant u preduzeću BubbleDeck North America. "Naširoko se koriste u Evropi (misli se na Evropsku uniju - prim. prev.) i Kanadi, ali ne i u SAD-u, i mi smo mislili da bi na ovom projektu našao savršenu primenu."

Plastične lopte i prefabrikovani čelični kavezi mogu biti sklopljeni na lokaciji, ali većina korisnika izabere mogućnost da im se isporuče na lokaciju na prefabrikovanim betonskim panelima kako bi uštedeli vreme, kaže Džeri Klark-Ejms (Jerry Clarke-Ames), predsednik preduzeća BubbleDeck North America. "Korišćenje prefabrikovanih panela poništava potrebu za bilo kakvom oplatom i omogućava nam da radimo sa mehaničarima, električarima i vodoinstalaterima kako bismo instalirali košuljice i vodove", kaže. "Možemo da postignemo vreme instalacije slično čeličnom."


Šuplje plastične lopte zamenjuju nekonstruktivni beton

U avgustu, ekipe su postavile 1.200m2 BubbleDeck panela u Areni, neki rasponi idu do 12m. "Morali smo da ulazimo i izlazimo iz temelja brzo", objašnjava Vindorski. "Oblast na kojoj se radilo bila je takođe i pritupnica za Kohl Center (sportska arena - prim prev.) i bio je prioritetan. Mnogo toga je bilo prefabrikovano iz skladišta, te su mogli to da urade prokleto brzo. Osamdeset procenata čelika je prenapregnuto što je sjajno za inspekcije."

BubbleDeck nije za svaki projekat. "Ovaj projekat je dobro pasovao BubbleDeck-u... ali ne odgovara svakoj situaciji", kaže Tom Svini (Tom Sweeny), iz preduzeća Findorff. "U klasičnoj ploči od 20 do 25cm, ima oko 10 do 15% manje betona (sa BubbleDeck-om). Ali kako cena betona raste, rešenje postaje održivije." Prema podacima preduzeća Findorff, upotrebom BubbleDeck-a na projektu, vlasnik je uštedeo oko 25.000 dolara.


BubbleDeck ploča

Održivost i stroga pravila za zaštitu životne sredine glavni su razlog relativnog uspeha BubbleDeck-a u Evropi. "Upotrebom manje betona ovo postaje zeleni proizvod", kaže Klerk-Ejms. "Ovdašnja industrija je upetljana LEED standardima, a potrebni su nam novi ciljevi kako bismo postigli veće stvari. Stvarno bi trebalo da postoje priznanja po kliznoj lestvici za smanjenu upotrebu betona."

Očekuje se da La Bahn Arena dobije LEED Silver ocenu kad bude završena oktobra 2012. godine, ali Vindorskom je jednostavno bilo drago da doprinese da projekat bude zeleniji. "Statičari nisu bili u mogućnosti da puno doprinesu održivosti. Dodali smo malo pepela betonu, a mislim da danas čak ne može da se kupi nereciklirani čelik, tako da nema puno opcija", kaže Vindorski. "BubbleDeck može učiniti zgradu održivijom u višespratnoj primeni smanjivanjem količine betona. To je šansa za statičara da napravi održiviju zgradu."

Linkovi:

 


 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;