INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Olimipijske igre u Londonu 2012 - Velodrom

07.12.2011. | Buildipedia

Arhitektonski biro Hopkings Architects projektovao je Velodrom za potrebe Olimipijskih igara u Londonu 2012. godine. Velodrom odražava eleganciju, efikasnost i održivost sporta koji podržava.

Olimpijsko biciklističko trkalište, ili Velodrom, projektovano od strane Hopkings Architects, smatra se najodrživijim objektom u Olimpijskom parku u smislu projektovanja i izgradnje. Sveukupna inspiracija za dizajn je bicikal - prikladan izbor, s obzirom na svrhu zgrade.

U monografiji koju je objavio žurnal 'The Architects', stariji partner u kompaniji Hopkings Architects Majk Telor (Mike Taylor) rekao je: "Od samog početka, hteli smo da izgleda kao bicikl u smislu inženjerstva, odnosvo, vrlo zategnuta i nesuvišna zgrada. Gde je sve svedeno na minimum."

Oblik zgrade, definisan krivo svoje krovne konstrukcije, projektovana je da reflektuje geometriju biciklističke staze. Potapanjem u centru zgrade, spušteni krov smanjuje unutrašnji volumen, smanjujući količinu energije potrebnu za grejanje i hlađenje prostora. Zakrivljeni oblik, takođe, poboljšava estetiku oblika. Krovni sistem je izgrađen od kablovske mreže - sa 30kg/m2, težina ove mrežaste strukture predstavlja dalje poboljšanje u odnosu na prethodne slične strukture.

Geometrija trkačke staze, kao i unutrašnje temperature i uslovi životne sredine, su pažljivo odabirani u cilju stvaranja optimalne atmosfere za bicikliste. Površina staze je izgrađena od održivog bora koji potiče iz Sibira.

Šest hiljada sedišta, podeljeno na dva nivoa, postavljena su skroz oko trkačke staze u cilju stvaranja najbolje moguće linije viđenja za gledaoce. Dnevno svetlo ulazi kroz prostor putem svetlarnika, kao i kroz prozore pune visine koje idu duž hola između nivoa sedišta. Obloge od crvenog kedrovog drveta ne samo da dodaju vizuelni utisak velodromovom eksterijeru već i daje otvore koje omogućavaju prirodnu ventilaciju.

Drugi programski elementi uključuju kafe, svlačionice, radionicu za popravku bicikala, prostoriju za iznajmljivanje bicikala i skladište za preko 300 bicikala. Velodrom je stalna struktura i biće povezana sa biciklističkim stazama širom Londona. Vremenom će se u njemu održavati škole biciklizma, a ceo objekat će biti otvoren kao Lee Valley VeloPark.

Projekat Velodroma je nedavno osvojio nagradu britanskog premijera za bolje javne zgrade (Prime Minister’s Better Public Building Award). Kao odgovor, gradonačelnik Londona, Boris Džonson (Boris Johnson), citiran je na vebsajtu arhitektonskog biroa Hopkings: "Ne samo da Velodrom predstavlja fantastičnu investiciju u sportu, već je i dostignuće svetske klase u britanskoj arhitekturi i dizajnu. Njegov prepoznatljiv sveobuhvatni krov je već nova ikona Londona koja je transformisala pejzaž Stratforda. Čestitam svima koji su uključeni u ovaj inovativni dizajn zato što su počastvovani sa tako prestižnim priznanjem."

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;