Sportski centar East Oakland u Kaliforniji

28.10.2011. | WAN

Izgradnja novog sportskog centra u parku Ira Jinkins u Ouklend, kao i dostupnost sportskim sadržajima siromašnijem naselju Brukfild (Brookfield), je bio san gradskih vlasti više od dvadeset godina. Nakon što je plan izgradnje Olimpijskog kompleksa za Olimpijske igre 2012 u San Francisku propao 2002. godine, grad je u saradnji sa biroom ELS Architecture and Urban Design preprojektovao i doradio postojeće planove. Nalaženje finansija za projekat je bio dugačak proces i ispostavilo se da je bila dobra odluka da se projekat podeli u dve faze, od koji je prva izgradnja osnovnih struktura centra.

Objekat prve faze je otvoren juna 2011. godine - savremeni sportski centar površine od 2.400 metara kvadratnih. Sadrži natatorijum sa unutrašnjim bazenom, studio za aerobik i igru, fitnes centar, svlačionice i ulazni hol. Takođe, obrazovno-medijski centar pomaže studentima u učenju, i obezbeđuju prostor za razna društvena okupljanja. Buduće faze razvoja projekta uključivaće dodavanje fudbalskog i bejzbol stadiona, kao i dve sale za gimnastiku i takmičarski bazen.

Kontrastno postojećem društvenom centru, koji je relativno objekat bez prozora i okružen drvećem, novi centar je staklena zgrada projektovana da obezbedi obilje prirodnog svetla i transparentnosti koji pozivaju ljude u nju. Fasada, koja je odrađena u kombinaciji metalnih, talasastih, panela sa betonom i staklom, daje objektu dostojan izgled u parku i uklapajući je sa okružujućom izgrađenom sredinom.

Objekat je projektovan i izveden da dostigne LEED Silver sertifikaciju, kao što je i bilo propisano uslovima grada ouklenda. Karakteristike zelene gradnje uključuju termalne, solarne, panele koji se koriste za zagrevanje rekreacionog bazena, visoko-efikasni sistem elektro i mašinskih instalacija, upotrebu recikliranih građevinskih materijala i posebne odlike terena za prikupljanje kišnice.

Forma projekta prikazuje programske elemente sa veoma istaknutim masivnim, transparetnim, volumenima. Tri nijanse zelene boje fasadnog stakla, umetnutog u okviru zida zavese, na istoku, severu i jugu natatorijuma povećavaju prirodno osvetljenje i daju nestvaran, pomalo, vodenast, utisak objektu. Tokom noći, prostor natatorijuma je osvetljen i ima funkciju svetionika nade i ponosa zajednice. Transparentnost zgrade omogućava veću bezbednost, kako objekta, tako i parka.  

Takođe, ona privlači posetioce i omogućava im da vide razne aktivnosti koje se dešavaju unutar objekta. Pošto je ulazni hol ključna tačka objekta on ima vrata na obe strane, tako da korisnici mogu da se kreću olakšano u objektu ka sportskim terenima, sa jedne strane, ili ka Edes aveniji sa druge.

Linkovi:

  • ELS Architecture and Urban Design - http://www.elsarch.com/
  • Šangajsko plivalište - link
  • Zaha Hadid - Vodeni centar u Londonu / Olimpijske igre 2012 - link
  • Sportski kompleks Univerzijade 2011 u Kini - link
  • Nacionalni gimnastičarski centar Pegan Petkovšek u Ljubljani u Sloveniji - link

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...