Dijamantska Arena u Pekingu

12.10.2011. | WAN

Projekat arhitektonske firme Atelier 11, Dijamantska Arena u Pekingu, zvanično je otvorena 25. septembra ove godine. Nacionalni tensiki centar Kine je stadion sa kapacitetom od 15.000 mesta i, trenutno, je domaćin China Open 2011, tensikog šampionata.

Arena se zove Dijamantska zbog svog spoljašnjeg oblika i statusa u kineskoj sportskoj industriji, gde 16 kompleta stubova oblika slova V pridržavaju masivno gledalište i daju impresivni oblik areni. Arhitektonski biro Atelier 11 je namerno uklonio sve nepotrebne arhitektonske ukrase i umesto njih se opredelio za ovaj jednostavan ali efikasan ponavljajući geometrijski šablon.

Čelični krovni sistem je sklopiv, da bi mogao da odgovori na različite vremenske uslove. On ima mogućnost da se povuče unazad i da se otvori dajući procep veličine 60x70 metara kroz koji sunčeva svetlost i toplota mogu da prodru, smanjujući na taj način utrošak energije same zgrade. Krov Dijamantske Arene ima najveći otvor u Aziji i potrebno mu je 12 minuta da se u potpunosti izduži; podeljen na dva sloja i četiri jedinice, krov se otvara u pravcu istoka i zapada, gde se smešta u skladišni prostor izgrađen ispod statičnih delova krova na oba kraja.

Raspored sedenja za svih 15.000 posetilaca je uređen u lineranim redovima oko centralnog terena, sa vidikovcem na sedmom spratu koji dozvoljava posetiocima da uživaju u pogledu od 360 stepeni na okružujući Olimpijski Park. Dve staklene lože pružaju mogućnost smeštanja VIP osoba tokom takmičarskih mečeva.

Linkovi:

  • Atelier 11 - link
  • Sportski kompleks Univerzijade 2011 u Kini - link
  • Šangajsko plivalište - link
  • Arena nacionalnih igara u Kini - link
  • Saitama Super Arena, Saitama, Japan - link
  • Stadioni - održiva gradnja menja koncept izgradnje stadiona za velika sportska takmičenja - link

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...