INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sportski kompleks Univerzijade 2011 u Kini

17.08.2011. | WAN

Povodom održavanja Univerzijade, koja se održava od 12. do 23. avgusta ove godine u južnoj Kini u gradu Šenženu, Sportski kompleks Univerzijade kao i Bao'an stadion su zvanično otvoreni pre par dana. Na internacionalnom konkursu, koji je raspisan 2006. i 2007. godine za projekte ovih zdanja, pobedili su arhitekti von Gerkan, Marg i Partneri (gmp).

- naši čitaoci će se možda setiti da smo o ovim arhitektama, kao i o njihovom radu, već pisali - pogledati linkove na kraju teksta

Sportski kompleks Univerzijade sastoji se iz stadiona, multifunkcionalne hale kao i plivališta. Stadion u Bao'an okrugu je projektovan kao atletski stadion, ali će se za potrebe Univerzijade koristiti za fudbalske utakmice.

Univerzijade su svetske igre za studente (prisetimo se Univerzijade u Beogradu 2009. godine, za čije potrebe je izgrađeno univerzitetsko naselje Belville i sređeni - a ne izgrađeni - sportski kompleksi u Srbiji) i održavaju se svake druge godine leti i zimi. Međunarodna univerzitetska sportska federacija (FISU - Fédération Internationale du Sport Universitaire) je domaćin igara. Po broju učesnika, letnje Univerzitetske igre su druge po veličini igre na svetu posle letnje Olimpijade.

Sportski kompleks Univerzijade 2011

Projekat za Sportski kompleks Univerzijade u gradu Šenženu je inspirisan okruženjem i stvara formalni dijalog koji održava kinesku hortikulturu i odnos prema zemlji. Krovna struktura izdiže se 65 metara uvis, i projektovana je kao čelična, prizmatična, školjka na bazi trijangularnih aspekata.

Kristalni oblik tri nivoa je dodatno naglašen osvetljenjem providnih fasada noću. veštačko jezero spaja stadion sa multifunkcionalnom halom na severu i sa pravougaonim plivalištem na zapadu. Pjaci centralnih sportova se pristupa preko izdignutih promenada sa različitih nivoa.

Glavni stadion je planiran kao multifunkcionalni prostor koji zadovoljava uslove propisane za internacionalna takmičenja. ukupni kapacitet stadiona je 60.000, poređanih na tri nivoa. Ukupni dijametar krova je 310m uzdužno sa 290m popreko. Unutrašnji sportski kompleks je projektvan kao kružna, multifunkcionalna, arena za unutrašnje sportove kao i za klizanje i druga takmičenja. Ukupan kapacitet je oko 18.000 gledalaca.

Bao'an Stadion

Obilne šume bambusa južne Kine su bile inspiracija za dizajn, gde tanka stabla (podupirači) nose težinu tribina i krovnu konstrukciju širokog raspona. Posetioci prolaze kroz šumu čeličnih podupirača do prvog kružnog dela stadiona, zatim nastavljaju ili gore stepenicama do gornjih tribina ili pravo do nižih tribina.

Predstava bambusove šume je predstavljena projektovanjem duplog reda čeličnih podupirača, gde je svaki drugi u unutrašnjem redu spojen sa betonskom konstrukcijom gornjih tribina, na taj način prenoseći vertikalna opterećenja tribina. Čelične tube, koje su dugačke do 32m, širine su od 55cm do 80cm u zavisnosti od količine opterećenja koje moraju prenositi a sve prema statičkom proračunu.

Krov napravljen od membrana je pridržan spoljašnjim ramom i njegova primarna funkcija jeste da pokrije gledalište. Sa prečnikom od 230m i prepuštanjem od 54m ka unutrašnjosti stadiona, krov se nosi preko 36 pari kablova do čijih zatezanja se došlo preko duplih kružnih prstenova. Stadion je projektovan tako da može da primi 40.000 gledalaca.

Linkovi:

Projekti gmp Architekte:

  • Šangajsko plivalište - link
  • Najveći muzej na svetu: Nacionalni muzej Kine u Pekingu - link

Povezani tekstovi:

  • Arena nacionalnih igara u Kini - link
  • Stadioni - održiva gradnja menja koncept izgradnje stadiona za velika sportska takmičenja - link
  • Saitama Super Arena, Saitama, Japan - link
  • Citius, altius, fortius – pa Olimpijska košarkaška arena London 2012 - link
  • Ekološka provera Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;