INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zeleni krovovi turističkog centra na jezeru Sun Moon stapaju se sa okruženjem

25.02.2011. | Inhabitat

Ovaj prelepi turistički centar na obodu jezera Sun Moon na Tajvanu otkriva se u seriji aerodinamičnih ivica zelenih krovova koji se uzdižu i spuštaju, pokazujući prema jezeru. Projektovan od strane japanske firme Norihiko Dan and Associates, Hsiangshan centar prikazuje minimalistički, učtiv dizajn koji odaje počast prirodi.

Objekat je odneo prvu nagradu na New Taiwan internacionalnom takmičenju nazvanom "Landform Series", koji izaziva arhitekte da projektuju zgrade integrišući prirodu.

Turistički centar, lociran usred guste šume na obodima Sun Moon jezera, uključuje i kancelarije turističke organizacije kao i informacioni centar za turiste. Nalik liticama planine, objekat se nežno izdiže i pada ka okruženju.

Arhitekta Norihiko Dan želeo je da objekat bude u harmoničnom odnosu sa okružujućom formom prirode, radije nego da iskače van nje, što bi bilo uvredljivo prema okruženju.

Kroz suptilan dizajn koji ističe horizontalnost, arhitektura nije postala preterana, i time su bogate šume zadržale svoj primat. Norihiko Dan produbljuje ovaj odnos stvarajući debeo sloj zelene trave preko većine krova, stvarajući tako integrisanu baštu.

Arhitekta je takođe projektovao vodenu površinu između objekta i jezera koja reflektuje okružujuće zelenilo šuma. Na taj način, arhitekta se nada da je stvorio "novi dijalog između čovečanstva i prirode koji pruža novu dimenziju ovom prostoru".

Linkovi:

  • Norihiko Dan - link

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;