INFONET-468X60-BANNER

CABE: Projektujte groblja za žive, ne samo za mrtve

29.01.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Komisija za arhitekturu i izgrađenu sredinu Velike Britanije - CABE (Commission for Architecture and the Built Environment), je još 2007. godine pozvala lokalne samouprave da uvide pun potencijal grobalja za uključivanje u mrežu zelenih površina u lokalnim sredinama.


groblje na ostrvu San Michele u Veneciji

Urbana groblja su tokom 19. veka na Ostrvu činila svojevrstan javni prostor, i projektovana su kao privlačna mesta otvorena za posetioce koji su želeli mirno i spokojno okruženje.

Danas je ta bliska veza između groblja i urbanog parka zanemarena od strane lokalnih samouprava. Stara groblja su puna, a nova su izopštena iz urbane matrice. Tako, udaljena od grada, stvaraju velike probleme za održavanje, zauzimaju zemljište i pretvaraju se u "skladišta za mrtve" koje živi posećuju samo tokom određenih dana u godini.

CABE je zaključila da boljim planiranjem i projektovanjem, groblja mogu da povrate svoju ulogu u lokalnim zajednicama, i da vrate nešto od onoga što uzimaju, pre svega u prostornom smislu.

Takođe, ova organizacija podseća da još uvek ne postoji dovoljno visok nivo svesti u vezi sa uticajem groblja na životnu sredinu i zdravlje stanovnika.

- Ponegde u Velikoj Britaniji, javne zelene površine i preko 50% čine groblja. Ministarstvo pravde Velike Britanije napominje da nema evidenciju o preciznom broju površina za sahranjivanje (crkvene porte, stara i nova groblja) i procenjuje da se taj broj kreće od 12 do 20 hiljada, uz veoma slabu komunikaciju između vlasnika, upravnika i ovog sektora u celosti - kaže se na sajtu CABE.

Ovo predstavlja veliki resurs u urbanim sredinama, naročito u velikim gradovima gde su groblja, pored glavnih gradskih parkova, jedina uspela da ostanu pošteđena novih projekata izgradnje. U nekim delovima Londona groblja danas čine bar polovinu neizgrađenog zemljišta.


groblje Igualada u Barseloni

Sa druge strane, jasan je pozitivan uticaj javnih zelenih površina u urbanim sredinama, dok zelenilo koje nije pod redovnim nadzorom može da izazove i probleme za zdravlje građana (kao što je kod nas slučaj sa ambrozijom; vidi i link "Sve uloge zelenih površina" na kraju teksta).

Zato je CABE pozvala lokalne samouprave da uključe groblja u svoje strategije za zelene površine. Ovo podrazumeva otvaranje novih radnih mesta i usmeravanje finansijskih sredstava za hortikulturu, održavanje, pejzažnu arhitekturu, centre za posetioce, kao i posebne staze za šetnju i rekreaciju.

- Uz dobro projektovanje i pravilnu negu, na ovim površinama zelenilo može da buja i da groblja pretvori u živopisna mesta za stanovnike lokalnih područja - zaključuje CABE.

Sarah Gaventa, direktorka odeljenja CABE Space, smatra da groblja ne treba da posmatramo samo kao "dom za mrtve":

- Divna Viktorijanska groblja projektovana su i održavana kao prelepi javni parkovi za uživanje svih. Svakak lokalna samouprava trebalo bi da ih uključi u svoje strategije za zelene površine i javne prostore. Tako će obezbediti da groblja ispune svoj pun potencijal koji je još uvek neiskorišćen.

CABE navodi i zanimljive evropske primere rešavanja ovog pitanja. Tako britanski arhitekta David Chipperfield (vidi tag ispod) učestvuje u komisiji za groblje na ostrvu San Michele u Veneciji, a arhitekta Enric Miralles za groblje Igualada u Barseloni. Poslednja takva saradnja groblja sa arhitektima u Engleskoj zamrla je od Sir Edwin Lutyens-a.

CABE Space je objavio i vodič za lokalne zajednice i samouprave za unapređenje javnih prostora u svom okruženju (vodič možete besplatno preuzeti na linku ispod). Pored toga, CABE nudi i besplatan kratki dokumet specijalno za temu grobalja (link ispod).

Linkovi:

  • CABE vodič (PDF) - link
  • CABE groblja (PDF) - link
  • Sve uloge zelenih površina – Uticaj zelenih površina na kvalitet vazduha - link
  • Enric Miralle - www.mirallestagliabue.com
  • Vodič za unapređenje javnih prostora zgrada i parcela, lobija i pjaceta - link
  • SEED - novi standard za sertifikaciju projekata na osnovu socioekonomskog uticaja na okruženje - link

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;