IZOLACIJA-468X60-BANNER

SEED - novi standard za sertifikaciju projekata na osnovu socioekonomskog uticaja na okruženje

09.04.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Sertifikat za socioekonomski dizajn - SEED (Social Economic Environmental Design) pokrenut je zvanično 27. marta 2010. godine, na konferenciji Structures for Inclusion u Vašingtonu, od strane grupe arhitekata, aktivista i predstavnika lokalnih zajednica.

Donekle analogan LEED standardu za zelene zgrade, SEED će nuditi vodiče, procenu, i sertifikaciju za socijalni, ekonomski i opšti uticaj zgrade na okruženje.

Jedan od glavnih aduta SEED-a jeste Bryan Bell, član AIA, osnivač i izvršni direktor neprofitne organizacije Design Corps koja i organizuje godišnju konferenciju Structures for Inclusion.

- SEED je vodič, kombinovana mudrost koju je na sreću moguće preneti - kaže Bell.

Pokretanju SEED-a prethodilo je pet godina rada kako bi se razvio SEED i SEED Evaluator - sistem procene. SEED Evaluator je alat koji se koristi putem interneta i pomaže korisnicima u procesu stvaranja pozitivnog socijalnog i ekonomskog uticaja na okruženje.

Evaluator prati probleme kao što su javna bezbednost, stvaranje radnih mesta, zdravstveni uslovi... Takođe, da bi zgrada dobila SEED sertifikat neophodno je da postoje dokazi o izrazito jakom udelu lokalne zajednice u proces razvoja projekta.

- Postoji želja za revalorizacijom ocene uticaja koje dizajn ima na ljude i načina na koji zaista unapređujemo svet svojim radom - kaže Kimberly Dowdell, LEED AP i član odbora SEED-a.

U stvaranju SEED-a značajnu ulogu imali su i Eric Field (University of Virginia School of Architecture), R. Steven Lewis (predsednik organizacije National Organization of Minority Architects), i bivši predsednik udruženja National Endowment for the Arts design Maurice Cox.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;