INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

SEED - novi standard za sertifikaciju projekata na osnovu socioekonomskog uticaja na okruženje

09.04.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Sertifikat za socioekonomski dizajn - SEED (Social Economic Environmental Design) pokrenut je zvanično 27. marta 2010. godine, na konferenciji Structures for Inclusion u Vašingtonu, od strane grupe arhitekata, aktivista i predstavnika lokalnih zajednica.

Donekle analogan LEED standardu za zelene zgrade, SEED će nuditi vodiče, procenu, i sertifikaciju za socijalni, ekonomski i opšti uticaj zgrade na okruženje.

Jedan od glavnih aduta SEED-a jeste Bryan Bell, član AIA, osnivač i izvršni direktor neprofitne organizacije Design Corps koja i organizuje godišnju konferenciju Structures for Inclusion.

- SEED je vodič, kombinovana mudrost koju je na sreću moguće preneti - kaže Bell.

Pokretanju SEED-a prethodilo je pet godina rada kako bi se razvio SEED i SEED Evaluator - sistem procene. SEED Evaluator je alat koji se koristi putem interneta i pomaže korisnicima u procesu stvaranja pozitivnog socijalnog i ekonomskog uticaja na okruženje.

Evaluator prati probleme kao što su javna bezbednost, stvaranje radnih mesta, zdravstveni uslovi... Takođe, da bi zgrada dobila SEED sertifikat neophodno je da postoje dokazi o izrazito jakom udelu lokalne zajednice u proces razvoja projekta.

- Postoji želja za revalorizacijom ocene uticaja koje dizajn ima na ljude i načina na koji zaista unapređujemo svet svojim radom - kaže Kimberly Dowdell, LEED AP i član odbora SEED-a.

U stvaranju SEED-a značajnu ulogu imali su i Eric Field (University of Virginia School of Architecture), R. Steven Lewis (predsednik organizacije National Organization of Minority Architects), i bivši predsednik udruženja National Endowment for the Arts design Maurice Cox.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;