SEED - novi standard za sertifikaciju projekata na osnovu socioekonomskog uticaja na okruženje

09.04.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Sertifikat za socioekonomski dizajn - SEED (Social Economic Environmental Design) pokrenut je zvanično 27. marta 2010. godine, na konferenciji Structures for Inclusion u Vašingtonu, od strane grupe arhitekata, aktivista i predstavnika lokalnih zajednica.

Donekle analogan LEED standardu za zelene zgrade, SEED će nuditi vodiče, procenu, i sertifikaciju za socijalni, ekonomski i opšti uticaj zgrade na okruženje.

Jedan od glavnih aduta SEED-a jeste Bryan Bell, član AIA, osnivač i izvršni direktor neprofitne organizacije Design Corps koja i organizuje godišnju konferenciju Structures for Inclusion.

- SEED je vodič, kombinovana mudrost koju je na sreću moguće preneti - kaže Bell.

Pokretanju SEED-a prethodilo je pet godina rada kako bi se razvio SEED i SEED Evaluator - sistem procene. SEED Evaluator je alat koji se koristi putem interneta i pomaže korisnicima u procesu stvaranja pozitivnog socijalnog i ekonomskog uticaja na okruženje.

Evaluator prati probleme kao što su javna bezbednost, stvaranje radnih mesta, zdravstveni uslovi... Takođe, da bi zgrada dobila SEED sertifikat neophodno je da postoje dokazi o izrazito jakom udelu lokalne zajednice u proces razvoja projekta.

- Postoji želja za revalorizacijom ocene uticaja koje dizajn ima na ljude i načina na koji zaista unapređujemo svet svojim radom - kaže Kimberly Dowdell, LEED AP i član odbora SEED-a.

U stvaranju SEED-a značajnu ulogu imali su i Eric Field (University of Virginia School of Architecture), R. Steven Lewis (predsednik organizacije National Organization of Minority Architects), i bivši predsednik udruženja National Endowment for the Arts design Maurice Cox.

Linkovi:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...