INFONET-468X60-BANNER

41. Kongres i Sajam KHG: Velika učionica građevinske industrije Srbije - Integrisano projektovanje

01.12.2010. | Mladen Bogićević | Gradjevinarstvo.rs

41. Kongres i Sajam KGH (klimatizacija, grejanje, hlađenje) počeli su juče u Sava Centru i trajaće do 3. decembra (petak).


Na 41. Kongresu KGH predstavljen je i sistem instalacija šoping centra "Trošarina". Ova zgrada biće sagrađena bez kotlarnice, toplovodnih i gasnih priključaka, a komfor i energetske potrebe obezbediće zahvaljujući optimalno rešenom omotaču, geotermalnoj energiji, izmenjivačima toplote i savremenom softverskom rešenju centralnog upravljanja (link na kraju).

Reč je o jednom od najprestižnijih specijalizovanih sajmova kod nas, sa tradicijom dugom pune četiri decenije, na kom je predstavljena celokupna ponuda KGH opreme, uređaja, sistema, softvera i projektantskih rešenja za energetski efikasnu gradnju.

Preko 150 izlagača predstavlja rešenja iz oblasti solarnih tehnologija, sistema za grejanje i hlađenje zgrada, kontrolu i upravljanje klimatizacijom, protivpožarnih sistema, ali i usluga projektovanja i energetskog konsaltinga.

Napomena: na linku ispod teksta pogledajte spisak izlagača i saznajte više o Kongresu.

Integrisani proces projektovanja


Već godinama unazad Sajam i Kongres KGH nude priliku domaćoj građevinskoj industriji da uhvati priključak sa savremenim konceptima gradnje, pre svega u smislu energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije.

Pored proizvođača i distributera KGH opreme, na 41. Sajmu KGH-a prisutne su i firme koje nude usluge projektovanja. Međutim, veoma je važno napomenuti da se u savremenom građevinarstvu više ne govori o klasičnoj podeli procesa projektovanja i izvođenja mašinskih i elektroinstalacija, već o suštini održive gradnje i zelenih zgrada - integrisanom projektovanju (integrated design).

Integrisano projektovanje podrazumeva učešće svih stručnjaka: arhitekata, mašinskih, građevinskih i elektro inženjera, ponekada i izvođača radova, proizvođača materijala i opreme, i drugih konsultanata - i to već od faze stvaranja idejnog rešenja.

Suština je u tome da su danas, zahvaljujući tehnologijama i bogatim bazama podataka, poznati svi detalji karakteristike parcele na kojoj treba da nastane objekat: vremenski uslovi, osunčanost tokom cele godine u odnosu na geografski položaj i neposredno okruženje, mikroklima područja i sl, kao i položaj infrastrukture (GIS), ali i informacije van inženjerskog domena, na primer, pravni okviri neke parcele...

Takođe, razvoj softvera, mernih uređaja i matrica za njihovu obradu i analizu, omogućio nam je da prikupimo veliki broj preciznih podataka, već na 3D modelu budućeg objekta. 

Rezultati ovih proračuna veoma su bliski rezultatima koje će postići zgrada u realnim uslovima tokom životnog veka, u smislu energetske efikasnosti i komfora. Oni zato predstavljaju osnovu komunikacije, ne samo između stručnjaka različitih profila, već i komunikacije sa investitorom, odnosno korisnicima objekta.

Arhitekta, u saradnji sa inženjerima koji ove parametre mogu da primene kroz složene računarske programe i 3D modele, već u fazi idejnog rešenja može da oblikuje zgradu tako da postigne optimalan rezultat itetako merljivih vrednosti: potrošene energije i vode.

Dodatno, uz primenu BIM tehnologije tokom projektovanja i realizacije objekta, daleko jednostavnije se dolazi do sihnronog plana (u odnosu na CAD crteže koji su naša realnost).

Integrisanim pristupom projektu nastaju zgrade koje na ime efikasnosti početna ulaganja mogu da otplate već za nekoliko godina, a sama realizacija projekta teče pouzdanije uz lakšu organizaciju i praćenje rokova pojedinih faza i celog projekta. Ovo su svakako teme za koje je zainteresovan i svaki investitor pa ni sa te strane ne bi trebalo da bude otpora ovakvom pristupu razrade i realizacije projekata.

Savet zelene gradnje Srbije na 41. Sajmu KGH

Ove godine, po prvi put, na jednom od štandova predstavljen je i Savet zelene gradnje Srbije - SrGBC. Osam domaćih preduzeća okupilo se oko ideje promovisanja održive gradnje i postalo punopravni član Svetskog saveta zelene gradnje - WGBC, porodice koja okuplja savete iz 70 zemalja sveta, i kompanije koje zajedno pokrivaju preko 50% tržišta globalne građevinske industrije (više na linku ispod teksta).


Nažalost, na 41. Sajmu KGH, u razgovorima sa inženjerima koji nude ovakve usluge i kod nas, saznali smo da je češći slučaj saradnje mašinskih inženjera koji nude usluge integrisanog projektovanja sa arhitektama onaj kada investitor insistira da mu se kaže unapred koliko će tačno iznositi troškovi održavanja zgrade.

Našoj arhitektonskoj struci koncept integrisanog projektovanja nekada je predstavljao standard, naročito u vreme velikih društvenih preduzeća u kojima su bili zaposleni inženjeri svih struka i koji su zajedno radili na brojnim poslovima kod nas i u inostranstvu.

Mamutskih firmi danas nema, bar ne u tolikom broju, i zato je neophodna saradnja arhitektonskih biroa sa kolegama inženjerima iz drugih struka (i drugih biroa) koji imaju bogato iskustvo u projektovanju najsavremenijih reprezentativnih energetski efikasnih zgrada u Evropi i svetu.

Sajam KGH, koji se početkom decembra svake godine održava u Beogradu, idealna je prilika za upoznavanje sa svim onim što ova grana inženjerstva ima da ponudi celoj građevinskoj industriji. Poziv stoji, ispružena ruka je tu, i na našim arhitektama je samo da je prihvate...

Linkovi:

  • Sajam KGH - spisak izlagača - klikni na link
  • Mašinski i elektroinženjeri – najbolji prijatelji arhitekata i investitora - klikni na link
  • BIM - Building information modeling - projektovanje po standardima savremenog građevinarstva - klikni na link
  • Savet zelene gradnje Srbije - zvanično saopštenje - klikni na link
  • Uskoro izgradnja prvog energetski efikasnog šoping mola (jun 2010.) - klikni na link

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SEEBBE2022-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;