IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Galanterija za beton - distanceri za armirani beton

24.12.2007. | Mladen Bogićević | Gradjevinarstvo.rs

Program galanterije za beton obuhvata: distancere za gornju i donju zonu armiranja, sisteme za podizanje, fiksiranje i povezivanje betonskih prefabrikovanih konstrukcija, lajsne i konstruktivne profile, magnetne proizvode za metalne kalupe... ali i mnoge druge proizvode za konstrukcijsku industriju...

Bočni prikaz distancera sa postavljenom armaturom

Pravilan (projektom predviđeni) položaj armature u armirano-betonskim elementima i konstrukcijama, od presudne je važnosti za njihovo kvalitetno izvođenje. Jedino na taj način projektovani betonski element može u potpunosti, trajno i bezbedno, vršiti ulogu koja mu je namenjena. Ukoliko položaj postavljene armature u betonskoj konstrukciji ne odgovara projektu po kom je taj položaj određen, nikako se ne može računati sa tim da će betonski element imati projetovane karakteristike, već će one uvek, u većoj ili manjoj meri, biti lošije.

Višedecenijska iskustva građevinske industrije u radu sa betonima dovela su do apsolutno potvrđenih činjenica o uzrocima koji su odgovorni za prerano starenje betona. Kao najčešći krivac imenovano je oštećenje zaštitnog sloja, usled čega dolazi do oksidiranja armature u betonu, izraženijeg negativnog uticaja temperaturnih promena na dilatacije čelika u betonu, i na posletku, dolazi do gubljenja projektovanih neophodnih karakteristika čvrstoće i savijanja.

Najefikasniji način da zaštitni sloj zadrži projektovanu dimenziju jeste postavljanje distancera. Pomoću njih, čak i u uslovima gradilišta, neće doći do sitnih nepreciznosti koje u perspektivi ugrožavaju čitavu betonsku konstrukciju.

Distanceri za beton se u najvećem broju slučajeva izrađuju od plastike, zbog čega predstavljaju mali izdatak prilikom investiranja radova, ali u velikoj meri doprinose kvalitetu izvođenja. U uslovima gradilišta nemoguće je ispratiti rad svakog pojedinca, niti se možemo u potpunosti pouzadti u njihovu savesnost. Iz toga razloga su među građevincima uvek cenjena jednostavna i jeftina rešenja koja podižu nivo garancije za izvedene radove.

Distanceri za beton su zato neophodni sastavni deo pri izvođenju svih armiračkih radova, kako u industrijskoj, tako i u individualnoj gradnji. Ponuda na tržištu obuhvata sve elemente bez kojih se armiranje betona ne može zamisliti, a uz njih posao postaje lakši, brži i neuporedivo kvalitetniji. Spektar proizvoda je takav da svi koji su u poslu armiranja, izvođenja betonskih kostrukcija i livenja gotovih prefabrikovanih elemenata, mogu posao završiti na najprecizniji i najjednostavniji način, što istovremeno znači i najekonomičniji i najbezbedniji.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
;