Galanterija za beton - distanceri za armirani beton

24.12.2007. | Mladen Bogićević | Gradjevinarstvo.rs

Program galanterije za beton obuhvata: distancere za gornju i donju zonu armiranja, sisteme za podizanje, fiksiranje i povezivanje betonskih prefabrikovanih konstrukcija, lajsne i konstruktivne profile, magnetne proizvode za metalne kalupe... ali i mnoge druge proizvode za konstrukcijsku industriju...

Bočni prikaz distancera sa postavljenom armaturom

Pravilan (projektom predviđeni) položaj armature u armirano-betonskim elementima i konstrukcijama, od presudne je važnosti za njihovo kvalitetno izvođenje. Jedino na taj način projektovani betonski element može u potpunosti, trajno i bezbedno, vršiti ulogu koja mu je namenjena. Ukoliko položaj postavljene armature u betonskoj konstrukciji ne odgovara projektu po kom je taj položaj određen, nikako se ne može računati sa tim da će betonski element imati projetovane karakteristike, već će one uvek, u većoj ili manjoj meri, biti lošije.

Višedecenijska iskustva građevinske industrije u radu sa betonima dovela su do apsolutno potvrđenih činjenica o uzrocima koji su odgovorni za prerano starenje betona. Kao najčešći krivac imenovano je oštećenje zaštitnog sloja, usled čega dolazi do oksidiranja armature u betonu, izraženijeg negativnog uticaja temperaturnih promena na dilatacije čelika u betonu, i na posletku, dolazi do gubljenja projektovanih neophodnih karakteristika čvrstoće i savijanja.

Najefikasniji način da zaštitni sloj zadrži projektovanu dimenziju jeste postavljanje distancera. Pomoću njih, čak i u uslovima gradilišta, neće doći do sitnih nepreciznosti koje u perspektivi ugrožavaju čitavu betonsku konstrukciju.

Distanceri za beton se u najvećem broju slučajeva izrađuju od plastike, zbog čega predstavljaju mali izdatak prilikom investiranja radova, ali u velikoj meri doprinose kvalitetu izvođenja. U uslovima gradilišta nemoguće je ispratiti rad svakog pojedinca, niti se možemo u potpunosti pouzadti u njihovu savesnost. Iz toga razloga su među građevincima uvek cenjena jednostavna i jeftina rešenja koja podižu nivo garancije za izvedene radove.

Distanceri za beton su zato neophodni sastavni deo pri izvođenju svih armiračkih radova, kako u industrijskoj, tako i u individualnoj gradnji. Ponuda na tržištu obuhvata sve elemente bez kojih se armiranje betona ne može zamisliti, a uz njih posao postaje lakši, brži i neuporedivo kvalitetniji. Spektar proizvoda je takav da svi koji su u poslu armiranja, izvođenja betonskih kostrukcija i livenja gotovih prefabrikovanih elemenata, mogu posao završiti na najprecizniji i najjednostavniji način, što istovremeno znači i najekonomičniji i najbezbedniji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...
Vladimír 09.05.2021.
EU je dala subvencije i Srbiji za energetsk...
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?
Biljana 05.05.2021.
U mnogim zgradama u bg place se grejanje in...