Inženjeri bez granica (Engineers Without Borders-USA) dobitnici Turner Prize 2010

14.07.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Inženjeri bez granica iz SAD (Engineers Without Borders-USA - EWB–USA) dobitnici su Tarnerove nagrade za inovacije u građevinskim tehnologijama - 2010 Henry C. Turner Prize for Innovation in Construction Technology.

Ova nagrada se dodeljuje od strane Nacionalnog muzeja građevinarstva (više u posebnom tekstu - link na kraju). U obrazloženju se navodi da je neprofitna organizacija EWB-USA dobila nagradu zbog svog zalaganja da napravi održivu infrastrukturu u udaljenim ugroženim područjima širom sveta za pijaću vodu, energiju, zdravstvenu negu, itd.

Inženjeri bez granica - Engineers Without Borders-USA

Neprofitna humanitarna organizacija EWB-USA, od 2002. godine kada je imala samo šačicu volontera, do danas je izrasla u organizaciju koja okuplja preko 12.000 inženjera i studenata. EWB ima preko 350 projekata u 45 zemalja u razvoju.

Ovi projekti se sprovode u saradnji sa lokalnim zajednicama i nevladinim organizacijama. Na sajtu organizacije se navodi da njena prava snaga leži u preko 250 ćelija, uključujući i 180 posebnih odeljenja u univerzitetskim centrima samo u SAD. Na ovaj način EWB je direktno povezan sa mladim naraštajima inženjera koji već tokom obrazovanja razvijaju svest o stvarnim potrebama stanovništva širom sveta.

EWB je na neki način deo života preko milion ljudi i taj broj raste svake godine...


Ova humanitarna organizacija sa sedištem u državi Kolorado, udružuje studente inženjerskih struka i profesionalce u radu sa lokalnim zajednicama u preko 45 zemalja sveta. Arthur Gensler, iz Nacionalnog muzeja građevinarstva na dodeli nagrada rekao je i sledeće:

- Programi poput onog koji pružaju Inženjeri bez granica daje tehničko znanje i radna rešenja koja omogućuju ljudima da pomognu sami sebi. Ova organizacija daje stanovništvu nadu uz znanje volontera profesionalnih inženjera i studenata od kojih nerazvijene države mogu da dobiju mnogo koristi.

Tarnerova nagrada, Turner Prize -  osnovana 2002. godine, podržana je od strane kompanije Turner Construction. Dodeljuje se za inovacije i izuzetan rad na polju građevinske tehnike, inovacija i prakse, građevinskog i projektnog menadžmenta, kao i inženjerskih rešenja. EWB–USA, kao ovogodišnji dobitnik, primiće 25.000 dolara u kešu, u septembru ove godine na specijalnoj svečanosti u Muzeju.

Među dosadašnjim dobitnicima Tarnerove nagrade su I.M. Pei (2003), U.S. Green Building Council (2005), Gehry Partners i Gehry Technologies (2007).


Za detaljnije informacije pogledajte tagove i linkove ispod teksta.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...