INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Inženjeri bez granica (Engineers Without Borders-USA) dobitnici Turner Prize 2010

14.07.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Inženjeri bez granica iz SAD (Engineers Without Borders-USA - EWB–USA) dobitnici su Tarnerove nagrade za inovacije u građevinskim tehnologijama - 2010 Henry C. Turner Prize for Innovation in Construction Technology.

Ova nagrada se dodeljuje od strane Nacionalnog muzeja građevinarstva (više u posebnom tekstu - link na kraju). U obrazloženju se navodi da je neprofitna organizacija EWB-USA dobila nagradu zbog svog zalaganja da napravi održivu infrastrukturu u udaljenim ugroženim područjima širom sveta za pijaću vodu, energiju, zdravstvenu negu, itd.

Inženjeri bez granica - Engineers Without Borders-USA

Neprofitna humanitarna organizacija EWB-USA, od 2002. godine kada je imala samo šačicu volontera, do danas je izrasla u organizaciju koja okuplja preko 12.000 inženjera i studenata. EWB ima preko 350 projekata u 45 zemalja u razvoju.

Ovi projekti se sprovode u saradnji sa lokalnim zajednicama i nevladinim organizacijama. Na sajtu organizacije se navodi da njena prava snaga leži u preko 250 ćelija, uključujući i 180 posebnih odeljenja u univerzitetskim centrima samo u SAD. Na ovaj način EWB je direktno povezan sa mladim naraštajima inženjera koji već tokom obrazovanja razvijaju svest o stvarnim potrebama stanovništva širom sveta.

EWB je na neki način deo života preko milion ljudi i taj broj raste svake godine...


Ova humanitarna organizacija sa sedištem u državi Kolorado, udružuje studente inženjerskih struka i profesionalce u radu sa lokalnim zajednicama u preko 45 zemalja sveta. Arthur Gensler, iz Nacionalnog muzeja građevinarstva na dodeli nagrada rekao je i sledeće:

- Programi poput onog koji pružaju Inženjeri bez granica daje tehničko znanje i radna rešenja koja omogućuju ljudima da pomognu sami sebi. Ova organizacija daje stanovništvu nadu uz znanje volontera profesionalnih inženjera i studenata od kojih nerazvijene države mogu da dobiju mnogo koristi.

Tarnerova nagrada, Turner Prize -  osnovana 2002. godine, podržana je od strane kompanije Turner Construction. Dodeljuje se za inovacije i izuzetan rad na polju građevinske tehnike, inovacija i prakse, građevinskog i projektnog menadžmenta, kao i inženjerskih rešenja. EWB–USA, kao ovogodišnji dobitnik, primiće 25.000 dolara u kešu, u septembru ove godine na specijalnoj svečanosti u Muzeju.

Među dosadašnjim dobitnicima Tarnerove nagrade su I.M. Pei (2003), U.S. Green Building Council (2005), Gehry Partners i Gehry Technologies (2007).


Za detaljnije informacije pogledajte tagove i linkove ispod teksta.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;